Novice
25. avgust 2016
Danes goduje sveti Ludvik IX., francoski kralj Sveti Ludvik, francoski kralj in zaščitnik Frančiškovega svetnega reda se je rodil 25. aprila 1214 v bližini Pariza, umrl pa 25. avgusta 1270. Smrtni dan svetnika obhajamo kot rojstvo za nebesa.

Sveti Ludvik IX. je bil v Frančiškovih redovih prisoten na poseben način, bratje in sestre so se mu priporočali, ga častili in slavili. Njegov zgled, vera, zaupanje v Boga ter tudi skrb za sočloveka in državo na poseben način nagovarjajo in kličejo k posnemanju slehernega človeka in vsakega kristjana.
Globoko veren kralj je močno zaznamoval zgodovino Francije in celotne Evrope. Francoski kralj je živel skromno in bogaboječe, zvesto je služil svojemu narodu in mu z veseljem prisluhnil.
Ludvik IX. je bil zelo uspešen tako bojevnik kot tudi diplomat; vse svoje življenje je bil znan kot uspešen posrednik, pogajalec med sprtimi stranmi. Nanj so se obračali razni kralji, cesarji in papeži, kar kaže na njegovo miroljubno naravo. Kralj Ludvik IX. je bil dejaven tudi na področju gradnje; zgradil je številne samostane, cerkve, hospice in izobraževalne ustanove. Najbolj znana je gradnja cerkve Saint Chapelle, kamor so shranili relikvije, ki jih je od Baldvina, rimskega cesarja Konstantinopla, kupil Ludvik.
13. stoletje je bilo stoletje križarskih vojn. Ludvik IX. je sodeloval v dveh, v 7. in 8. križarski vojni. Ne, ker bi želel biti veliki bojevnik, ampak je bila udeležba v njih posledica njegove zaobljube.
Na 8. križarski pohod se je Ludvik odpravil leta 1270, v upanju, da spreobrne sultana v Tunisu in skupaj z njim premaga sultana v Egiptu. A namera mu ni uspela, zaradi vročine in pomanjkanja vode so se razpasle številne bolezni in veliko število vojakov je umrlo.
3. avgusta 1270 je umrl njegov sin Tristan , 25. avgusta pa je umrl tudi kralj Ludvik IX. Pred smrtjo je Ludvik sinu Filipu III. narekoval oporoko, ki se je ohranila do današnjih dni in vsebina katere kaže na njegovo veličino.
Postopek za imenovanje kralja Ludvika IX. za svetnika se je začel zelo hitro. Že v času njegovega življenja so ga ljudje oboževali in zato se je takoj po njegovi smrti začel proces, da bi ga razglasili za svetnika. Hkrati se je ob njegovih posmrtnih ostankih zgodilo več čudežev.
Leta 1272 je francosko plemstvo vložilo prošnjo za kanonizacijo in 1275 je papež odprl uradni postopek. Plemstvo je sicer želelo pospešiti sam proces, vendar se je papež držal protokola. 27 let po njegovi smrti, ko je vladal Ludvikov vnuk Filip IV., je na slovesnostih v avgustu leta 1297 papež Bonifacij VIII. Ludvika IX. razglasil za svetnika.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije