Novice
24. avgust 2016
Trener Marjan Fabjan priromal na Brezje "Peš Celje - Brezje, 106 km... to je moja osebna odločitev in sem jo dolžan izpolniti samemu sebi. " Je na FB profilu zapisal trener Marjan Fabjan. In četrti dan je priromal na Brezje.

Od nedelje do danes je Marjan Fabjan opravil 106 km dolgo pot, od Celja do Brezij. Na podlagi obljube se je opravil na romarsko pot, ki ni bila lahka. Na poti se je srečeval z različnimi vremenskimi pogoji, tegobami poti in svojimi razpoloženji. Kot je sam zapisal, šova in udeležencev ni potreboval. A spremljevalci so se pojavljali ob poti, ga spodbujali in bodrili. Mnogim je bil vzor, da so se tudi sami podali na pot proti Brezjam. Njegova pot je bila pričevanje, dokaz zmogljivosti volje in vere.

Z vmesnimi etapami je danes ob 14.45 prispel na Brezje. Zadnji del poti, od Nakla naprej, ga je spremljal rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič. Njegovo spremstvo je Marjan sprejel z velikim veseljem, ob tem je, kot je dejal sam, izvedel marsikaj novega, obenem pa mu je bil zadnji, najtežji del poti, olajšan. Vso pot sta Marjana spremljala soromarja Adam in Ciril.

Romanje Marjana Fabjana je bilo medijsko zelo odmevno, tako so ga tudi danes ob zaključku poti že na poti proti baziliki spremljali mnogi novinarji. Njihovo prisotnost in vprašanja je Marjan, kljub utrujenosti, sprejel z dobro voljo. Tudi to kaže njegov močan značaj in trdno voljo priti do cilja. Cilja, do katerega pot je bila težka.
Pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah so svojega trenerja s transparenti pričakali člani in članice Judo kluba z’dežele Sankaku Celje. Marjan Fabjan je potem skupaj s p. Robertom vstopil v baziliko in se poklonil Mariji Pomagaj. Še pred tem pa je pred baziliko z novinarji delil občutke ob zaključku romanja.
Pred milostno podobo Marije Pomagaj je rektor bazilike, p. Robert Bahčič, nagovoril vse prisotne ter Marjanu Fabjanu poklonil sliko Marije Pomagaj, obkroženo s čipko. Na hrbtni strani slike je zapisal:

Spoštovani romar, gospod Marjan Fabjan!

Še enkrat ste dokazali, da se cilj dosega z odločnostjo,
trdno voljo, vztrajnostjo in zaupanjem ter s prijatelji na isti poti.
Vi zelo dobro veste, da bo vsak napor poplačan,
zato človek potrebuje potrpežljivost in zaupanje.
Potrebuje vero.

Prišli ste na ta svet slovenski kraj,
kjer Jezus po Mariji deli svoje milosti.
Naj božji dotik še naprej krepi vašo vero,
utrjuje vašo voljo v vztrajnosti in odločnosti
in posebej naj se dotakne vašega srca.

Bog naj Vas blagoslovi
in Mati Marija nas Vas spremlja s svojo priprošnjo!

Njegovim spremljevalcem, Adamu in Cirilu, je p. Robert v spomin na romanje poklonil medaljon s podobo Marije Pomagaj.
Marjan Fabjan se je p. Robertu zahvalil za pomoč, za to, da ga je spremljal zadnji del poti. Na kratko je povzel romanje, obljubo, ki jo je dal pred osvojitvijo olimpijske medalje. V zahvalo za olimpijsko odličje in uspešno izpolnjeno obljubo je Marjan Fabjan Mariji Pomagaj poklonil kopijo bronaste medalje Ane Velenšek. Zatem se je še vpisal v knjigo gostov pri Mariji Pomagaj.

Po okrepčilu v samostanski obednici so si romarji v miru ogledali votivne podobe okrog oltarja Marije Pomagaj, zatem pa se skupaj s p. Robertom usedli v senco na klopco pred baziliko in v prijateljskem klepetu podoživeli romarsko pot iz Celja na Brezje.

Gospodu Marjanu Fabjanu, kot tudi drugim članicam in članom njegovega judo kluba, želimo še naprej obilo uspehov, naj jih spremlja priprošnja Marije Pomagaj!
Mnogim ste vzor, ostanite takšni še naprej!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije