Novice
22. avgust 2016
Devica Marija Kraljica "Aleluja. Pozdravljamo te, Kraljica neba, ki si v telesu nosila Odrešenika; prosi za nas, ponižna in častitljiva Devica. Aleluja."

Danes praznujemo praznik Device Marije Kraljice. Po tem, ko je bila Marija s telesom vzeta v nebo, je bila tam tudi kronana. Tako so kronane tudi številne njene podobe; podobo brezjanske Marije Pomagaj je 1. septembra 1907 kronal škof Jeglič, z dovoljenjem Svetega sedeža.

O današnjem prazniku je sveti Janez Pavel II. leta 1987 zapisal:
“Naziv kraljica so Mariji začeli pripisovati že v 5. stoletju, skoraj v istem času, ko jo je koncil v Efezu razglasil za Božjo Mater. S tem dodatnim priznanjem njenega vzvišenega dostojanstva jo krščansko ljudstvo želi postaviti nad vsa druga bitja, poveličevati njeno vlogo in pomen v življenju slehernega človeka in celotnega človeštva.
...
Kristus je kralj ne samo zato, ker je Božji Sin, temveč tudi zato, ker je Odrešenik; Marija je kraljica ne samo zato, ker je Božja Mati, temveč tudi zato, ker je v povezavi z novo Evo in novim Adamom sodelovala pri delu odrešenja človeške vrste …
Če primerjamo Kristusov vnebohod in Marijino vnebovzetje, lahko sklepamo, da je Marija po Kristusu kraljica, ki ji je Sin zaupal oblast nad vesoljem.
Naziv kraljica pa nikakor ne odpravlja njenega naziva Mati: to kraljevanje je zgolj naravna posledica njenega izjemnega materinskega poslanstva in preprosto izraža moč, ki ji je bila podeljena z namenom spolnjevanja tega poslanstva …
Potem, ko je bila prejeta v nebeško slavo, se Marija popolnoma posveča odrešenjskemu delu z namenom, da bi slehernemu človeku pomagala do večne sreče, ki jo je deležna sama. Je Kraljica, ki z nami deli vse, kar ima in ima delež v Kristusovem življenju in delu.
(povzeto po Magnificat avgust, str. 287)

Pripravila: AEF

Fotografije