Novice
16. avgust 2016
Danes goduje sveti Rok Dan po največjem Marijinem prazniku goduje sveti Rok, veliki priprošnjik zoper kugo in druge kužne bolezni. Njegovo čaščenje je v naših krajih zelo razširjeno.

Da sveti Rok goduje dan po Marijinem vnebovzetju ni naključje. Ko je bila Marija s telesom vzeta v nebo, so ljudje čutili potrebo po nekomu, priprošnjiku, ki jih bo varoval pred hudimi boleznimi. Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija, znana kot črna smrt in veliko zgodovinarjev verjame, da je bila vzrok zanjo bubonska kuga. Po nekaterih virih je pobila tretjino tedanjega prebivalstva, korenito pa je spremenila tudi tok evropske zgodovine.
Tudi po naših krajih je kuga pogosto redčila število prebivalstva, ljudje so se umikali iz mest na podeželje in se k pomoč zatekali k svetniškim priprošnjikom, tako tudi k svetemu Roku.

Zanesljivih virov o življenju tega priljubljenega in nekoč zelo češčenega svetnika nimamo. Legendarno poročilo iz 15. stoletja poroča, da se je rodil okoli leta 1295 v mestu Montpellier v južni Franciji. Starši so si ga bili izprosili od Boga, a še ne dvajset let star jih je izgubil. Tedaj je Rok prodal večino svojih posesti, izkupiček razdelil revežem in se odpravil na božjo pot v Rim.

Po Italiji je takrat razsajala kuga. Zato je pretrgal romanje in začel streči bolnikom. Ko je končno le prišel v Rim, je tam stregel kužnim bolnikom in jih veliko čudežno ozdravil. Nazaj grede se je v Piacenzi sam nalezel kuge. Da bi v bolnišnici ne bil nikomur v nadlego, se je zavlekel v zapuščeno kolibo. Tjakaj mu je nosil kruh pes iz sosednjega gradu. Graščak je opazil, kako je vzel pes z mize kruh in izginil z njim. Nekoč je stopil za živaljo in našel Roka v razpadli koči v velikem trpljenju in zapuščenosti. Vzel ga je k sebi in zanj skrbel. Ko je Bog Roku vrnil zdravje, se je romar napotil domov.

Bolezen ga je bila tako spremenila, da ga še lastni stric ni spoznal. Meščani so ga vrgli v temnico – bila je vojna in so imeli molčečega tujca za ogleduha. Svetnik se ni hotel izgovarjati in zagovarjati, pa tudi sam si je nalagal prostovoljno pokoro. Po petih letih se je na današnji dan ječa razsvetlila: vanjo je stopil sam Jezus in povabil romarja k sebi v nebesa. Kakor je Rokov življenjepis zgodovinsko nezanesljiv, tako je zgodovinsko izpričana moč njegove priprošnje ob kužnih boleznih.

Na praznik svetega Roka so na Brezje s konji in kočijami priromali iz številnih gorenjskih župnij, sveto mašo je pri oltarju Marije Pomagaj daroval šenčurski župnik, g. Urban Kokalj. Po sveti maši je sledil blagoslov konj.

Pripravila: AEF

Fotografije