Novice
15. avgust 2016
Danes obhajamo veliki šmaren Na praznik Marijinega vnebovzetja ali velike maše je na Brezje priromalo več kot 6000 romarjev iz vse Slovenije in tujine.

S slovesno sveto mašo ob 10. uri, ki jo je daroval nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, smo na Brezjah pri Mariji Pomagaj obhajali največji in najstarejši Marijin praznik. Današnji praznik je tudi priložnost za romanje v slovenska Marijina svetišča. Praznik Marijinega vnebovzetja je namreč praznik upanja, praznik pričakovanja na vstajenje. Svete maše se je udeležilo več kot 3500 romarjev.

Zbrane romarje je v uvodu v sveto mašo v imenu frančiškanov in vseh Brezjanov pozdravil dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča. Posebej je pozdravil msgr. Stanislava Zoreta, ljubljanskega nadškofa metropolita. P. Robert je pozdravil tudi novinarje, ki so prišli na Brezje k Mariji Pomagaj, da bi iz tega svetega kraja med ljudi dobre volje prinesli novo luč in novo upanje.

Slovesno sveto mašo je vodil nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je v uvodu v slovesnost pozdravil vse Marijine častilce ter dejal: »Na Brezjah smo se zbrali, da bi se Bogu zahvalili za dar Marijinega življenja od njenega spočetja do poveličanja v nebeški slavi, ki se ga danes še posebno veselimo in ga praznujemo. Vse njeno življenje je dar Božje naklonjenosti človeku in obenem tudi dokaz presenetljivega Božjega spoštovanja do človeka. Bog namreč ni hotel, da bi človeka odrešil brez človekovega sodelovanja. Prav v tem je dokaz njegovega spoštovanja do človeka. Človeka ni hotel izključiti iz odrešenjskega načrta, ampak ga je hotel dejavno pritegniti v spolnjevanje tega načrta.«

Današnji praznik obhajamo v svetem letu usmiljenja, na kar se je v svoji homiliji navezal tudi nadškof Zore, ki nas je pozval naj v tem svetem letu usmiljenja z večjo pozornostjo presojamo vse oblike nasilja nad človekom in stvarstvom. A je pri tem opozoril, da moramo sneti ideološka očala, skozi katera je naš pogled usmerjen le k sosedu in njegovim napakam. Zato nas je pozval, da sami začnemo spreminjati svet, ne le, da govorimo kako bi ga spremenili.
»Marija se v življenju namreč ni spraševala, kaj bi lahko ali kaj bi morali storiti drugi. Kako bi morali drugi izpolniti Božjo voljo. Kako bi morali drugi uresničevati svoje poslanstvo. Ne. Ona je sebe in vse svoje življenje v neizmernem zaupanju izročila Bogu in njegovi besedi. Njeno življenje je tako postalo čudovito rodovitno.«

Po pridigi je sledila obnova posvetitve slovenskega naroda Mariji, ki smo se ji Slovenci prvič priporočili na današnji dan pred 24 leti. V obnovi posvetitve so bili vsi kristjani povabljeni, da se posvetijo in izročijo Mariji vsak dan, da ji v molitvi in pokori odprejo srce. Mariji naj ne posvetijo le sebe temveč tudi družino, prijatelje, Cerkev, domovino in rojake po svetu.

Ob koncu svete daritve je nadškof Zore v imenu svetega očeta papeža Frančiška podelil blagoslov s popolnim odpustkom vsem navzočim, ki so resnično skesani, so opravili sveto spoved in prejeli sveto obhajilo.

Naj vas danes in vse prihodnje dni spremlja blagoslov in milost Marije Pomagaj, Kraljice Slovencev!

Pripravila: Nina Klisarič

Pridiga ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije