Novice
14. avgust 2016
Predvečer Marijinega vnebovzetja "Slavimo te, Marija, vzeta v nebo. Povzdignjena si nad angele, vekomaj kraljuješ s Kristusom."

Vnebovzeta. Marijina zvestoba je doživela poveličanje. Sin, ki mu je kot učenka in mati zvesto sledila vse življenje, “jo je povzdignil v veličastvo, ki mu ga je dal Oče, preden je bil svet (Jn 17,5)”.
(Ljubljanski nadškof Stanislav Zore v Magnificat, avgust, str. 181)

Na predvečer pred praznikom Marijinega vnebovzetja je bilo na Brezjah, pri Mariji Pomagaj še posebej slovesno. Večerno sveto mašo je vodil novomašnik Matej Gnidovec, ob njem je somaševal dr. Janez Jurij Arnež, tudi novomašnik, p. Tomaž Menart ter g. Miha Lavrinec, župnik v Podbrezju.
K sveti maši se je zbrala polna bazilika romarjev, ki so se na predvečer največjega Marijinega praznika prišli poklonit Njej.
Sveto pismo o Mariji le redko spregovori, danes pa smo v evangeliju lahko poslušali odlomek iz svetega evangelija po Luku (Lk 11,27-28), ki govori o Božji Materi. Neka žena je namreč Jezusa nagovorila z besedami: “Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!” A Jezus ji ob tem odgovori: “Da, še bolj pa blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in ohranijo.”

Božjo besedo bodo ohranjali tudi letošnji novomašniki in veseli smo bili, da sta bila pri vigiliji prisotna dva letošnja novomašnika: Matej Gnidovec in dr. Janez Jurij Arnež. Somaševanje je vodil Matej Gnidovec, ki je v nagovoru romarjem spregovoril o veselju, da je Bog Marijo z dušo in telesom vzel v nebo. In to veselje vlada med angeli in ljudmi. Ker slavimo poveličanje svoje matere je naravno, da kot njeni otroci čutimo posebno veselje, ko vidimo, kako jo časti presveta Trojica.
Blagor nam, če Božjo Besedo poslušamo, če se po njej ravnamo in jo nosimo v svojem srcu. Takrat postajamo Marijini otroci. Nikoli ne smemo opustiti zaupanja v to, da bomo postali sveti, da bomo sprejeli Božje povabilo, da bomo vztrajali do konca.
Ob koncu pridige je novomašnik zaključil z besedami: “Ta praznik nas kliče k veselju – ampak, noben dan brez križa! Noben dan, ko si ne bi naložili Gospodovega križa, ko ne bi sprejeli njegovega jarma. Zato vas spominjam, da je veselje vstajenja posledica trpljenja križa. Naj nas na naši življenjski poti spremlja Devica Marija, ki je naše upanje in razlog našega veselja.”

Ob koncu svete maše sta novomašnika skupaj podelila novomašni blagoslov.

Po sveti maši je sledila procesija z lučkami po vasi ter pete litanije Matere Božje. Kopijo milostne podobe Marije Pomagaj so v procesiji nosili: Florijan Likar, Klemen Poličar, Pavlin Poličar, Matic Čebavs in Justin Poličar, v rezervi.

Po zaključku vigilije in procesije je v baziliki, pri oltarju Marije Pomagaj sledilo celonočno češčenje.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

pridiga novomašnika Mateja Gnidovca

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije