Novice
13. avgust 2016
Pred praznikom Marijinega vnebovzetja Pred nami je največji Marijin praznik - slovesno praznovanje Marijinega vnebovzetja. V pripravi na praznik so številni verniki že danes priromali na Brezje, k Mariji Pomagaj.

Marija z Brezij, poslednji naš up,
poslušaj, te prosim, klic zbeganih src:
Marija Pomagaj, v presilni tej stiski,
čuvaj, podpiraj in brani nas Ti.

Je uvod v devetdnevnico k Mariji Pomagaj, ki jo je leta 1945, ob koncu II. svetovne vojne pripravil p. Otmar Vostner. Osmi dan devetdnevnice zapiše:
“Marija! Tvoje čudovito življenje je bilo najslajši odmev visoke pesmi ljubezni do Boga in bližnjega. Na svojem materinskem srcu ogrej še moje srce in v njem vžgi ogenj božje ljubezni. Nauči nas ljubiti Boga z vsem srcem, sleherno mislijo svoje duše in bližnjega, kakor samega sebe.”

Iz župnije svetega Jurija Šenčur so se sinoči odpravili na farno peš romanje na Brezje. Ob 1 ponoči so krenili izpred župnišča v Šenčurju, zjutraj ob 7. uri pa so se pri sveti maši pridružili ostalim romarjem. Ob p. Milanu Kaduncu je somaševal šenčurski župnik, g. Urban Kokalj.

Na peš romanje na Brezje so se podali tudi farani župnije svetega Jakoba iz Škofje Loke. Ob 5. uri zjutraj so v farni cerkvi prejeli romarski blagoslov, nato so se z avtobusom odpeljali do Selc, od koder so pot nadaljevali peš. Ob 12.30 so v brezjanski baziliki obhajali sveto mašo, ki jo je vodil župnik, g. Matej Nastran. Peš romarjev je bilo veliko, še več pa tistih, ki so jih prišli pozdravit na Brezje in se skupaj z njimi Mariji Pomagaj zahvalit za vse milosti in blagoslove.

Marija Pomagaj, prosi za nas!

Pripravila: AEF

Fotografije