Novice
07. julij 2016
53. obletnica smrti škofa Antona Vovka Na današnji dan leta 1963 je po hudi bolezni v Ljubljani umrl nadškof msgr. Anton Vovk, božji služabnik.

Škofa Vovka so na njegovo željo pokopali pri sobratih duhovnikih, na duhovniškem pokopališču ljubljanskih Žal. Škof Vovk je trpel od prvega dne, ko je v roke prejel krmilo ljubljanske nadškofije. Bil je do konca zvest pričevalec Kristusovega evangelija v duhu svojega škofovskega gesla: V Gospoda zaupam. Bil je v pravem pomenu besede mučenec, že pred zažigom v Novem mestu, 20. januarja 1952.
Škofijski proces za beatifikacijo je bil končan v Ljubljani, 12. oktobra 2007 in vsa dokumentacija tudi kasneje izročena Kongregaciji za svetnike v Rimu.

Škof Anton Vovk je bil velik Marijin častilec. V Marijinem letu je 8. decembra 1954, na praznik Brezmadežne posvetil nov oltar v kapeli Marije Pomagaj. Na posvetitev nas spominja latinski napis na oltarju, ki se v prevodu glasi: “Krasni oltar je premilostni Kraljici posvetil ljubljanski škof Anton Ribičev.” Ob posvetitvi oltarja Marije Pomočnice na Brezjah je bil Vovkov govor poln simbolike, posvečene vzvišeni vlogi oltarja kot osrednjega in najpomembnejšega predmeta v cerkvi.

»Ena miza, predragi v Gospodu, nam pa vedno pogrnjena in vabeča ostane. To je miza naših oltarjev. In danes smo posvetili prepomembno oltarno mizo, ki jo skupno mizo vseh Slo-vencev imenujemo. Oltarna miza v Marijini kapeli na Brezjah … Na njej bo ležal pri sv. mašah Kristus, na lepem oltarnem nastavku bo kraljevala naša skupna Mati, Kraljica Slovencev. Nikdar nas ta dva zapustila ne bosta, le mi jima moramo tudi zvestobo ohraniti. Zato se pa nikdar ne oddaljimo od tega oltarja. Matere naše naj k temu oltarju še vodijo svoje nedolžne otroke, da jih Jezus in Marija v njihovi nedolžni mladosti blagoslavljata; doraščajoča mladina naj k temu oltarju še hodi, da pravo pot poštenega in krščanskega življenja najde; zreli možje in žene naj tukaj še vztrajnosti in moči iščejo zase in za svoje; trudni starci in starke naj se tu še krepčajo za odločilno pot v večnost. Pri tej mizi, danes slovesno posvečeni, pri olepšanem tronu Marijinem, ohranimo danes, jutri in vedno vsi Slovenci pravice otrok božje družine. Amen.«

Tudi na današnji dan so k Mariji Pomagaj priromale različne skupine romarjev, med njimi tudi romarji iz Krakova na Poljskem. Sveto mašo je pri oltarju Marije Pomagaj daroval njihov duhovnik, g. Slavomir Lacny. V molitvi in s pesmijo so se Materi Božji zahvalili za blagoslov in priporočili za varstvo tudi vnaprej.

Škof Vovk je živel iz vere in izročila našega vernega ljudstva. Materi Božji se ni nehal zahvaljevati za prejete milosti. Molimo tudi mi, za našo deželo in nas vse, da bi znali in zmogli slediti Božji besedi.

Pripravila: AEF

Fotografije