Novice
31. julij 2016
18. nedelja med letom "O Bog, na pomoč mi pridi, Gospod, hiti mi pomagat. Ti si moj pomočnik in rešitelj, nikdar se ne mudi." (Ps 70,2.6)

Na današnji dan, ko praznujemo god svetega Ignacija Lojolskega, ustanovitelja jezuitov, nam božja beseda spregovori o materialnih stvareh. Že v prvem berilu iz knjige Pridigarja (Prd 1,2; 2,21-23) nas opozarja na nečimrnost, v drugem berilu pa nas apostol Pavel v pismu Kološanom poduči, da moramo misliti na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji. (Kol 3,1-5.9-11)

Zaupati v materialne stvari pomeni, da si skušamo zagotoviti življenje s kopičenjem imetja, kakor, da bi obilica lastnine naredila življenje bolj varno. Grešna miselnost skuša prepričati človeka, da se bo rešil, če bo imel veliko, in da bo rešil tudi stvari, če jih bo trdno stisnil v pest. A to je utvara.
Kristus ne prezira stvari. Sploh ne reče, naj ne bogatimo, ampak naroča, naj obogatimo pred Bogom in ne zase.
Edina resničnost, ki človeku vrača gotovost, ki ne razpade, je ljubezen. Ljubezen pa se ne udejanja na abstrakten način, pač pa potrebuje materialne stvari. Kdor deli z drugimi, kdor daje drugim – kakor pravijo očetje, – ostaja v Bogu. (Magnificat, julij, str. 385)

Na Brezjah, k Mariji Pomagaj, so tudi danes priromali številni romarji. Sveto mašo ob 10. uri je daroval rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, ob somaševanju g. Vinka Podbevška, župnika iz župnije svetega Kancijana, Kranj. Ob 11.30 pa je sveto mašo, prav tako pri zunanjem bogoslužnem prostoru, daroval p. Tadej Inglič.

Pripravila: AEF

Fotografije