Novice
24. julij 2016
Romanje zakonskih jubilantov in Krištofova nedelja Na nedeljo sv. Joahima in Ane, staršev Device Marije, se na Brezjah tradicionalno zberejo zakonci, ki praznujejo jubilej zakona. Današnja nedelja je obenem tudi Krištofova nedelja.

God staršev Device Marije, svetega Joahima in svete Ane, obhajamo 26. julija. Češčenje Joahima in Ane se je v vzhodni Cerkvi razširilo že okoli 7. stoletja. Na Zahodu je Ana postala priljubljena v srednjem veku, saj so se k njeni priprošnji zatekali neplodni zakonski pari in tudi nosečnice pred porodom.

Na nedeljo ob prazniku staršev Device Marije pri Mariji Pomagaj tradicionalno poteka romanje zakonskih jubilantov. Sveto mašo ob romanju zakoncev je daroval p. Pavle Jakop, župnik v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. Ob njem sta somaševala dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike ter župnik Lino iz Italije.
P. Pavle Jakop je v nagovoru zakonskim jubilantom in drugim romarjem spregovoril o primerjavi zakonskega življenja z življenjem orla. Orel ima med pticami najdaljšo življenjsko dobo. Doživi lahko tudi 70 let. V mladosti poln energije leta po širnih planjavah, ko pa se približuje starosti njegov kljun ter kremplji zrastejo. Takrat ima dve možnosti, ali se umakne v osamo in tako umre, ali gre skozi težek proces preobrazbe. Ko s kljunom tolče po kamnu mu stari kljun odpade in zraste nov, takrat si z njim odščipne predolge kremplje in tako zaživi novo življenje.
Tako je tudi v zakonu; po določenem času se moramo umakniti sami vase in razmisliti o našem odnosu, ga očistiti nepotrebne navlake in zaživeti znova.
Ob koncu pridige je p. Pavle zakonce nagovoril, da naj jih v zakonu spremljajo tri besede: spominjati se (ricordare), verovati (credere) in blagoslavljati (benedicere).

Po pridigi je sledil blagoslov zakonskih jubilantov; vsak par posebej je pristopil k mašnikoma, p. Pavlu in p. Robertu, ki sta ju blagoslovila ter v spomin na romanje poklonila svečko s podobo Marije Pomagaj in svečko z logotipom svetega leta usmiljenja.

Ob zaključku svete maše je p. Robert povabil vse zakonske jubilante, da se skupaj slikajo v atriju ob samostanu.
Zakonskim jubilantom in tudi ostalim zakoncem želimo še obilo Božjega blagoslova in naj jih spremlja priprošnja Marije Pomagaj!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije