Novice
03. junij 2016
Jubilej duhovnikov in bogoslovcev v Rimu Od 1. do 3. junija je v Rimu potekala duhovna obnova in mednarodno srečanje za duhovnike ter bogoslovce. Srečanja se je udeležil tudi rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.

Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije je v Rim povabil duhovnike in bogoslovce, da se med 1. in 3. junijem 2016, v svetem letu usmiljenja, udeležijo duhovne obnove in mednarodnega srečanja. Jubilej duhovnikov bo duhovna obnova za duhovnike in bogoslovce.
Papež Frančišek je že večkrat poudaril, da morajo biti duhovniki pastirji Usmiljenja, ne verski birokrati.

Okoli 6000 duhovnikov iz celega sveta se je odzvalo povabilu in se tega jubileja tudi udeležilo.
V sredo, 1. junija, so se duhovniki in tudi bogoslovci zbrali v treh svetoletnih cerkvah (sv. Salvatore in Lauro, sv. Maria in Vallicella, sv. Giovanni Battista dei Fiorentini), kjer so bili na voljo spovedniki za prejem zakramenta sprave ter molitev pred Najsvetejšim. To je bilo prvo dejanje in duhovna priprava ter notranja razpoložljivost za prejem vseh milosti, ki jih je Bog želel podariti v teh dneh.
Popoldan so skupaj poromali po ulici Sprave ter vstopili v baziliko sv. Petra skozi sveta vrata. Zvečer pa so prisluhnili prvi meditaciji v sedmih jezikih, v sedmih različnih cerkvah in dan zaključili s skupnim somaševanjem.
Italjansko skupino je nagovoril kardinal Gianfranco Ravasi.

V četrtek, 2. junija, so udeleženci imeli tri meditacije, s katerimi jih je nagovarjal sam papež Frančišek. Duhovniki in bogoslovci so bili zbrani v treh papeških bazilikah: Sveti Janez v Lateranu (za vse duhovnike rimske škofije); Sveta Marija Snežna (za vse ostale italijansko govoreče) in pri Svetem Pavlu zunaj obzidja za vse ostale jezike. Za vsako meditacijo je papež obiskal eno od bazilik, ostali pa so njegovo premišljevanje spremljali preko video prenosa. Po zadnji meditaciji je sledila sveta maša.

V petek, 3. junija, na praznik Srca Jezusovega, je bil sklep jubileja duhovnikov, s sveto mašo na trgu sv. Petra, ki jo je daroval papež Frančišek, ob 160. obletnici razglasitve praznika Presvetega Jezusovega Srca.

Zvečer ob 18. uri je bila na trgu svetega Petra skupna molitev rožnega venca.

Foto: p. Robert Bahčič

Fotografije