Novice
29. junij 2016
Slovesni praznik apostolov Petra in Pavla Že od prvih časov se Petra in Pavla na današnji dan spominjamo skupaj. K prazničnim svetim mašam so k Mariji Pomagaj danes priromale različne skupine vernikov.

Praznik apostolov Petra in Pavla praznujemo na dan njune mučeniške smrti. Peter se je najprej imenoval Simon. Bil je preprost ribič v Betsajdi in je svojo obrt vodil skupaj z bratom Andrejem. Jezus je njegovo ime spremenil v Kefa (po grško: Petros), kar pomeni “skala”: “Na tej skali bom zgradil svojo Cerkev.” (Mt 16,18) Pavel se je rodil kot Savel, bil je nekdanji farizej in ošaben preganjalec kristjanov. Ko je na poti v Damask srečal vstalega Kristusa, je svoje življenje posvetil oznanjanju evangelija poganom po vsej Mali Aziji.
Izročilo navaja, da sta umrla mučeniške smrti v Rimu.

K prazničnim svetim mašam so k Mariji Pomagaj danes priromali številni verniki, od najmlajših do starejših.
Stanovalci in zaposleni Doma počitka Mengeš in enote v Trzinu vsako leto pred poletjem priromajo k Mariji Pomagaj na Brezje, tako tudi danes, ko so se udeležili svete maše ob deseti uri. Po maši smo jim na trgu pred baziliko pripravili prostor za prijetno praznično druženje, rektor bazilike Marije Pomagaj, dr. p. Robert Bahčič, pa jim je za spomin na romanje poklonil podobice s fotografijo brezjanskih svetih vrat.

S pričetkom počitnic se je pričela tudi sezona poletnih Oratorijev. Letošnji Oratorij temelji na zgodbi majhnega dečka, ki se iz lutke počasi prelevi v dečka – Ostržka. Številni pripravljavci oratorijev v program vključijo tudi romanje in veliko jih priroma k Mariji Pomagaj na Brezje.
V zgodnjem popoldnevu so k Božji Materi priromali otroci in njihovi voditelji z oratorija v Štepanji vasi. Oratorij “Zdaj gre zares!” v župniji Štepanja vas vodijo bratje kapucini. Sveto mašo pri oltarju Marije Pomagaj sta darovala br. Jurij Štravs in br. Stane Bešter, otroci in animatorji pa so ju spremljali s pesmijo.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije