Novice
28. junij 2016
Praznovanje rektorja brezjanske bazilike Na današnji dan, pred 50-leti, se je na Mali Dolini na Dolenjskem rodil p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike. Jubileja smo se spomnili z različnimi slovesnostmi.

P. Robert Bahčič se je rodil 28. junija 1966 v Brežicah. V mladosti je živel na Mali Dolini. Srednjo šolo je obiskoval v Vipavi, v malem semenišču, kjer je leta 1985 tudi maturiral. Po vojaščini je vstopil k frančiškanom, naredil prve zaobljube leta 1989, leta 1992 pa večne. Novo mašo je pel na Svetih Višarjah 4. julija 1993, teden dni kasneje pa v domači župniji na Veliki Dolini.
Leta 1994 je magistriral v Rimu s temo Frančiškanski elementi v poeziji Edvarda Kocbeka. Potem ga je pot vodila od Svete Gore prek Maribora do Kamnika (1998), kjer je deloval osem let.
Iz Kamnika ga je v Rim, na generalno kurijo, povabil generalni minister in v letih od 2006 do 2013 je v glavni hiši frančiškanskega reda deloval najprej kot gvardijan nato pa kot urednik revije Fraternitas ter vodja urada za komunikacije.

P. Robert Bahčič je 8. marca 2013 na papeški univerzi sv. Antona v Rimu obranil doktorsko tezo s področja teologije duhovnosti z naslovom Duhovna refleksija Aleksija Benigarja in teologija v drugi polovici 20. stoletja. Po uspešno zaključenem doktorskem študiju se je vrnil v Slovenijo in od avgusta 2013 na Brezjah Mariji Pomagaj služi kot gvardijan frančiškanskega samostana ter rektor bazilike.

Po starem slovenskem običaju smo mu sinoči pripravili “ofiranje”, h kateremu sodi tudi postavljanje mlaja. Prav posebno čast je p. Robertu izkazal predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, ki mu je prišel osebno voščiti za rojstni dan. Za glasbeno spremljavo so poskrbeli člani ansambla Modrijani.
V prijetnem druženju, ki je sledilo so p. Robertu voščili številni prijatelji, za glasbo pa sta poskrbela sodelavca Romarskega urada, Vid in Rok.

Zahvalno sveto mašo za 50 let p. Roberta Bahčiča je danes v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Ob p. Robertu so somaševali tudi njegovi sobratje, frančiškani iz različnih samostanov po Sloveniji in tujini.

Rektorju brezjanske bazilike, p. Robertu, želimo obilo blagoslova, naj ga še v naprej spremlja priprošnja Marije Pomagaj!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Pridiga ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije