Novice
21. junij 2016
»Ne pustimo si ukrasti upanja.« 26. junija 1991 so na Brezjah posadili in blagoslovili lipo, lipo samostojnosti.

Lipa velja za simbol slovenstva. Sadili so jih v bližini cerkva, na vaških in mestnih trgih, grajskih dvoriščih. Lipa se povezuje tudi z nekaterimi šegami in navadami (sajenje lip na krajih, kjer so bili poraženi Turki, pod lipo so potekala vaška zborovanja, srečanja ipd.). Seveda pa lipove cvetove lahko uporabimo za čaj, lipov les pa je primeren za obdelavo.

Zato ne preseneča, da so v času po osamosvojitvi Slovenije, pred 25 leti, po Slovenskih krajih posadili veliko lip.
Dan po razglasitvi samostojnost in neodvisnosti Slovenije, 26. junija 1991, so lipo posadili tudi na Brezjah. Posajena lipa je bila tudi blagoslovljena in vas pozdravi na križišču, kjer zavijete proti baziliki Marije Pomagaj.

Na pobudo dr. p. Roberta Bahčiča, rektorja frančiškanskega samostana na Brezjah, so včeraj skupaj s člani Krajevne skupnosti Brezje, s predsednikom Krajevne skupnosti Izidorjem Arihom, okoli lipe postavili obeležje, ki spominja na 25. obletnico slovenske samostojnosti in dogodka posaditve lipe. Obeležje je zasnoval arhitekt Matija Suhadolc, izdelal pa ga je pasar Nejko Škof.

V soboto, 25. junija, ob 20. uri, se bomo pri lipi samostojnosti na Brezjah z manjšo slovesnostjo s kulturnim programom spomnili 25-letnice samostojnosti Slovenije. Vljudno vabljeni!

Pripravila: NK

Fotografije