Novice
19. junij 2016
12. navadna nedelja "Slovenija, znamenita dežela v srcu Evrope, bodi zvesta evangeliju, ki si ga prejela. ... Slovensko ljudstvo, poj Bogu z veseljem!" So bile besede papeža Janeza Pavla II. ob njegovem obisku v Sloveniji.

Slovenski škofje so za današnjo nedeljo določili, naj se zaradi bližnjega praznika, 25-letnice samostojnost države Slovenije, po naših cerkvah opravijo maše za domovino.
Slovesno somaševanje svete maše ob 10. uri je vodil msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik Radia Ognjišče, ob njem je maševal dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike.
V uvodu v sveto mašo je p. Robert Bahčič pozdravil prisotne romarje ter se msgr. Franciju Trstenjaku zahvalil, da je sprejel povabilo za vodenje svete maše za domovino. V nagovoru romarjem se je g. Franci Trstenjak najprej ozrl na evangelij današnje nedelje. V njem namreč Gospod sprašuje svoje učence: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« (Lk 9,20) Tudi nas v življenju Gospod večkrat preizkuša in sprašuje.
Jezusa odgovor, ki ga je dal Peter, ni razveselil, čeprav je bil ta pravilen. Učencem je namreč strogo zapovedal, naj nikomur ne povedo, da je On “Božji Maziljenec” (Lk 9,21).

V nadaljevanju pridige je g. Franci Trstenjak opozoril na dva letošnja jubileja, 25-letnico samostojne Slovenije ter 20-letnico obiska svetega Janeza Pavla II. Ponovil je nekatere papeževe misli, izrečene v času obiska Slovenije, in poudaril njihov pomen za našo deželo. Še posebej je izpostavil papeževo misel:
“Bratje in sestre v Sloveniji, bodite vselej enotno in složno ljudstvo, družina, sestavljena iz mnogih družin, med katerimi vladata ljubezen in medsebojna pomoč. V vsakem domu se trudite dosledno in prepričljivo ohraniti in predajati dediščino vere in kulture, ki ste jo podedovali od svojih prednikov. Bog naj vas blagoslovi.”

Ob zaključku svete maše je p. Robert Bahčič prisotne romarje povabil, da po blagoslovu skupaj zapojemo slovensko himno, kot so naročili slovenski škofje.

“Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat’ dan” ...
in naj živi naša domovina Slovenija!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Nagovor msgr. Francija Trstenjaka

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije