Novice
18. junij 2016
Bolni, invalidi in ostareli so že 48. priromali k Mariji Pomagaj Slovesno sveto mašo ob 10. uri, ki se jo je udeležilo več kot 4500 romarjev, je daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

48. romanje ima letos še prav posebno sporočilo, saj poteka v svetem letu usmiljenja. In romanje je eno od znamenj svetega leta, s katerimi kristjani izpričujemo vero. Letošnje romanje bolnikov, invalidov in ostarelih sovpada tudi z 20. obletnico obiska svetega papeža Janeza Pavla II. na Brezjah in v Sloveniji in s 25-letnico samostojnosti naše domovine Slovenije.

Že ob 8. uri je bilo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj zelo živahno. Mnogi so že zgodaj priromali na Brezje, da se priklonijo k Mariji Pomagaj, da jo prosijo za pomoč zase in za svoje bližnje. Številni duhovniki so bili romarjem na voljo, da podelijo zakrament sprave.
Ob 9. uri so zbrani pričeli s petjem in molitvijo rožnega venca.

V uvodu v slovesno sveto mašo ob 10. uri je zbrane romarje in duhovnike najprej pozdravil p. Tadej Inglič.

Slovesno sveto mašo ob 10. uri je ob somaševanju številnih duhovnikov vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V začetku homilije je pozdravil vse duhovnike, romarje, njihove svojce, prostovoljce in organizatorje, ki so danes omogočili izvedbo že tradicionalnega romanja. Nato je nadaljeval: »Vsak naš trenutek, vsako naše stanje, naj si bo to zdravje ali bolezen, mladost ali starost, dobiva svoj globlji smisel iz osebnega odnosa z Bogom. Kadar kot Jezusovi učenci stopamo po poti blagrov, doživljamo, da nas Gospod ne zapušča, nasprotno, čutimo, da smo mu vedno bliže.
... Dragi bratje in sestre, mnogi med vami se srečujete z raznovrstnimi preizkušnjami in trpljenjem. Skrivnost trpljenja ima več obrazov. Eni trpite, ker vas je v življenju zapustil kdo, ki vam je bil blizu in dragocen; drugi trpite, ker ste onemogli in doživljate, kako pojemajo vaše moči in ste zaradi tega vedno bolj omejeni ter odvisni od pomoči drugih; spet drugi se srečujete z boleznijo, eni s težko in neozdravljivo, ali s stalno invalidnostjo. Trpljenje je skrivnost, ki je nikoli ne bomo v polnosti doumeli. Ob srečanju z bolečino in trpljenjem, se v nas prebudijo temeljna vprašanja: Od kod prihajam? Kam vodi moja pot? Kdo sem in kdo so zame drugi?«

Nadškof Cvikl nas je v svoji pridigi spomnil tudi na četrt stoletja obstoja naše samostojne države Slovenije: »Letos obhajamo 25-letnico slovenske samostojnosti. S ponosom in hvaležnostjo gledamo na to, da smo pred 25. leti kot narod zmogli toliko edinosti in smo imeli tako močno skupno vizijo, kako bomo delali za skupno dobro naše domovine. Tega, kar smo takrat kot slovenski državljani pokazali, nam danes manjka.«

»Dragi bratje in sestre, zbrali smo se pri Mariji, ki nas vabi, da naj še več truda vložimo za našo duhovno rast, to je za poglobitev in rast naše vere. Če bo naša vera bolj pristna in globlja, potem bo rasla tudi naša plemenitost, naša dobrota, bomo bolj usmiljeni in bolj odprti do sočloveka,« je ob koncu pridige zbrane romarje nagovoril nadškof.

Po nadškofovi pridigi so bili duhovniki romarjem na voljo za zakrament bolniškega maziljenja.

Ob koncu svete maše je nadškof blagoslovili klekljano slovensko zastavo. Zastava je nastala v okviru projekta »Klekljana slovenska zastava za 25 let slovenske samostojnosti«, v katerem je sodelovalo 25 klekljaric iz petindvajsetih slovenskih občin. Sklekljane koščke je Tanja Oblak sešila skupaj, v slovensko zastavo velikosti 2 × 1 meter, ki jo povezuje skoraj 5000 m niti. Zastava bo danes in jutri na ogled na Brezjah, v ponedeljek, 20. junija, pa jo bodo prepeljali v Državni zbor Republike Slovenije.
Idejo za zastavo sta prispevali prof. dr. Jasna Hrovatin in doc. dr. Mojca Perše s Fakultete za dizajn.

Romanje bolnikov, invalidov in ostarelih je tudi letos organiziralo Tiskovno društvo Ognjišče, ob pomoči sodelavcev Slovenskega Marijinega narodnega svetišča in številnih prostovoljcev, ki so prišli v pomoč pri izvedbi romanja. Med njimi so najbolj zvesti pomočniki skavti, malteški vitezi, različne veroučne skupine.

Sveta mašo je neposredno prenašal Radio Ognjišče in tako mnogim omogočil, da so slovesnost spremljali doma.

Po sveti maši so v baziliki sledile večernice s petimi litanijami.

Pripravila: Nina Klisarič

Pridiga mariborskega nadškofa metropolita msgr. Alojzija Cvikla.

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije