Novice
16. junij 2016
Devetdnevnica pred dnevom državnosti Danes v Cerkvi na Slovenskem pričenjamo z devetdnevnico pred dnevom državnosti, letos še prav posebnim praznikom, 25-letnico slovenske države.

Letos mineva 25-let od razglasitve samostojne države Slovenije. Voljo po življenju v svobodi in dostojanstvu smo državljani Republike Slovenije prepričljivo izrazili na plebiscitu decembra 1990. Zato je prav, da se na jubilej države Slovenije pripravimo z molitvijo in postom za domovino.
Iniciativna skupina za molitev in post za domovino je pripravila devetdnevnico pred dnevom državnosti, pod geslom “Edinost, sreča, sprava”. Naslov današnje devetdnevnice je Luč na poti.

1. dan – četrtek 16. junij 2016:

Luč na poti

Uvod:
Bog nas je postavil v ta prostor in čas, v naše družine, srkali smo modrost prednikov, v zibelko nam je bila podarjena domača slovenska beseda, bili smo obdarjeni z duhovnim zakladom našega naroda. Prejeli smo svetlobe in sence slovenskih korenin: odprtost, čut za bližnjega in pomoč, pa tudi raznovrstne oblike nevoščljivosti, razdeljenosti in zamer.

Zgodovinska izkušnja v domovini je bila skupna in obenem različna. Predniki so namreč živeli pod različnimi tujimi državami in črpali duha njihovih kultur: Avstrije, Italije, Madžarske in Jugoslavije. Delavna in pogosto vase zazrta duša je ostala zvesta svojim narodnim in duhovnim koreninam ter jih prenašala v nove rodove, s tem pa tudi rane, zlasti težko sprejemanje drugačnosti in ideološko delitev, ki je zaznamovala več kot eno stoletje in jo danes spretno izkoriščajo v politiki, ekonomiji ter drugod. Tranzicija še traja in je marsikdaj moreča, ker ji ni videti konca. Toda prišlo bo do preobrata, ko bodo postavljeni drugačni temelji za naše sobivanje. Pri tem se bo spremenilo še kaj drugega, kot se to dogaja v državah zahodne Evrope.
Kristjani verujemo, da je naše osebno in skupno življenje v Božjih rokah. Prejemamo veliko milosti in blagoslova, da se moremo polno uresničiti v danih okoliščinah in uporabiti bogastvo prejšnjih rodov. Povabljeni smo k spremenjenju sebe in družbe na temelju ljubezni in upanja. Jezus je prinesel na svet luč. Iz vsake teme je mogoče videti Njegovo svetlobo, ki rešuje. Še več, kdor vanj veruje, prinaša to luč drugim in razsvetljuje okolje. Naš 'temni moderni vek’ potrebuje svetlobe, upanja in življenja. Majhni plameni luči bodo pomagali izgubljenim sinovom in hčeram, da se bodo srečali s seboj in se vrnili domov. Tu bodo našli sprejetost in varnost, zapet se bodo posvetili svojemu delu in poklicanosti. Ljubezen je potrpežljiva in dejavno čaka vsakega, da se odpre v nov odnos življenja in podarjanja. Tudi če kdo nasprotuje daru, še vedno ljubi in mu je naklonjena. To je Jezusov pogled na ljudi. Njegovo usmiljenje je zmagovito. Luč sveti v temi, zato ji moramo odpreti svojo dušo in dušo našega ljudstva.

Prošnje:

· Jezus, ti si luč našega življenja. Želimo si tvoje svetlobe in te prosimo, da prisluhneš našim prošnjam.
· Blagoslavljaj naše krščanske skupnosti, da bodo postale svetilnik upanja in življenja v družbi.
· Prosimo te za državne voditelje, da bi gradili in urejali skupno življenje na stvarnih obljubah in možnostih.
· Opogumi ljudi, ki delajo v medijih obveščanja, da bodo posredovali več dobrih in spodbudnih novic.
· Prosimo te za nas in naše bližnje, da bi v pogovorih budili upanje in iskali rešitve v težavah.
· Pomagaj nam sprejemati izkušnje in zgled starejših ljudi, ki so polno uresničili svoje življenje.

Jezus, luč tvoje ljubezni nikoli ne zaide, ker si od smrti vstal v novo življenje. Hodi po naših poteh in razsvetljuj življenje, ker živiš in nas ljubiš vekomaj.

Knjižico z devetdnevnico so pripravili člani Iniciativna skupine za molitev in post za domovino, dostopna je tudi v priponki.

Pripravila: AEF

Fotografije