Novice
15. junij 2016
Vrnitev Marije Pomagaj na Brezje in god sv. Vida Na praznik svetega Vida obeležujemo tudi obletnico vrnitve milostne podobe Marije Pomagaj iz izgnanstva.

Sveti Vid, mučenik in eden izmed 14 priprošnjikov, je zavetnik brezjanske cerkve. O njegovem življenju in delu je znanega malo, živel naj bi ob koncu 3. in v začetku 4. stoletja. Legenda, ki govori o Vidovem krstu naj bi nastala okoli leta 600.
Sveti Vid je zavetnik lekarnarjev, kotlarjev, gostilničarjev, pivovarjev, vinogradnikov, rudarji, igralcev in plesalcev, mladine in domačih živali. K svetniku se priporočimo za zdravje oči in vida, proti epilepsiji in božjasti, za ohranitev čistosti, ob nevarnosti bliska in ognja in proti kačjemu piku.
Upodabljajo ga s palmo in krokarjem, knjigo ali levom ter mučenega v kotlu ali s kotličkom v roki. Bil je tudi zaščitnik rimsko-nemškega cesarstvu, zato so mu dodali še cesarske insignije (hermelin, cesarsko jabolko, orla ali petelina).

Na današnji dan, pred 69-imi leti, se je iz vojnega izgnanstva na Brezje vrnila milostna podoba Marije Pomagaj. Milostno podobo je kot zaobljubo leta 1814 naslikal kranjski slikar Leopold Layer in že od tistih časov so se k Njej prišli priporočit številni romarji. V času vojne vihre so Brezje prišle v nemško okupacijsko cono, frančiškani so bili pregnani, v samostanu je bila urejena vojaška postojanka.
Leta 1941 je brat Jozafat Finžgar originalno milostno podobo na skrivaj prenesel v Ljubljano, odkoder so jo prenesli na Trsat na Hrvaškem. 1943 se je milostna podoba vrnila v Slovenijo, v ljubljansko stolnico, na oltar sv. Dizme. 15. junija 1947 se je milostna podoba Marije Pomagaj ponovno vrnila na Brezje.

Pripravila: Nina Klisarič

Fotografije