Novice
12. junij 2016
11. nedelja med letom »Odpuščeni so njeni mnogi grehi, ker je močno ljubila; komur pa se malo odpusti, malo ljubi.« (Lk 7,47)

Vsa tri besedila današnje nedelje nas kličejo k spreobrnjenju. Tako v evangeliju kot v prvem berilu se srečamo s človekom v stanju greha, procesu spreobrnjenja in prejetju odpuščanja grehov.
Kralj David se kesa: “Grešil sem proti Gospodu,” (2 Sam 12,7-10.13) – njegovi grehi so bili prešuštvo, uboj, prevara, nezvestoba. Farizeji v današnjem evangeliju pričakujejo, da se bo Jezus izogibal slehernega, ki je zaznamovan z grehom. Toda Jezusov odgovor iskreno skesanemu grešniku je ravno nasproten: zagotavlja mu odpuščanje grehov. Zakaj? Zato, ker če bo odpustil skesanemu grešniku, ga bo ta bolj ljubil. Grešnica ne želi več, da bi nad njenim življenjem vladal greh. Sliši, da mimo prihaja Kristus, gre k njemu, zmoti večerjo, umiva njegove noge in joče. Gospod se na to odzove, kakor da jo je dolgo časa pričakoval. Pričakuje vse, ki živijo v veri v Božjega sina.

Papež Benedikt XVI. je o današnji božji besedi med drugim zapisal:
“ ... potrebno je poudariti, da Jezus s tem, ko izkaže usmiljenje, ne zmanjša pomena moralnih zakonov. Za Jezusa je dobro dobro in zlo je zlo. Usmiljenje namreč ne spremeni značaja greha, temveč ga sežge z ognjem ljubezni. Ta očiščujoč in ozdravljajoč učinek se uresniči, če naleti v človeku na ljubezen, ki vključuje priznanje Božje postave, iskreno kesanje in namen po novem življenju. Grešnici iz evangelija je bilo mnogo odpuščeno, ker je močno ljubila. V Jezusu nam Bog podarja ljubezen in hkrati zahteva ljubezen.”

Pripravila: AEF

Fotografije