Novice
26. maj 2016
Romanje dijakov Škofijske klasične gimnazije Kot že tradicionalno so tudi letos, na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, na Brezje priromali dijaki in dijakinje Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane.

Preko 350 dijakov in dijakinj se je skupaj s svojimi profesorji na pot odpravilo na način, kot so na Brezje romali včasih, z vlakom in peš. Iz Ljubljane so se do Otoč pripeljali z vlakom in nato k Mariji Pomagaj priromali peš. Somaševanje svete maše ob 11.30 je pri zunanjem oltarju vodil rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, ob njem sta maševala tudi Marko Mohor Stegnar, šolski kaplan ter Tone Česen in diakon Gregor Pavlič.
Dijaki in dijakinje škofijske gimnazije so pri sveti maši aktivno sodelovali, z branjem beril in prošenj ter petjem pri sveti maši. V nagovoru je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, najprej lepo pozdravil mlade romarje pri Mariji Pomagaj in jih z različnimi vprašanji spodbudil k razmišljanju o pomenu današnjega praznika. V nadaljevanju se je navezal na Božjo besedo današnjega dne, ki nam pričuje o Jezusovem čudežu pomnožitve kruha v puščavi. Z malo sredstvi je Jezus uspel ustvariti mnogo, s svojim darovanjem je postavil temelj Evharistije, ko je kruh in vino spremenil v svoje meso in kri. Kajti, kot pravi Božja beseda: Kdor je moje meso in pije mojo kri, ostane v meni in jaz v njem. (Jn 6,37).
Tako se moramo tudi mi truditi, da smo zadovoljni z majhnim in da znamo iz tega ustvariti veliko. Kot so dijakinje Škofijske gimnazije marjetice, nabrane ob poti, spletle v lepe venčke in si z njimi ozaljšale glave.

Po sveti maši so dijaki in dijakinje skozi sveta vrata vstopili v baziliko in se Mariji Pomagaj priporočili v varstvo in pomoč.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije