Novice
26. maj 2016
Slovesni praznik Svetega Rešnjega telesa in Svete Rešnje krvi "Gospod, svoje ljudstvo boš hranil z najboljšo pšenico in ga nasičeval z najslajšim medom." (Ps 81,17)

Jezus nam je v čudovitem zakramentu svete evharistije zapustil spomin svojega trpljenja in vstajenja. Na današnji dan slavimo svete skrivnosti Jezusovega telesa ter krvi in z njimi prejemamo sadove njegovega odrešenja.
V zvezi s praznovanjem Svetega Rešnjega telesa in krvi so nastale mnoge liturgične in ljudske pobožnosti: izpostavljanje Najsvetejšega, blagoslov z Najsvetejšim, štirideseturna molitev in procesija kot izpovedovanje vere v resnično Kristusovo navzočnost v evharistiji.
Procesija z Najsvetejšim v začetku ni bila sestavni del praznika, vendar so jo ponekod že imeli v 13. stoletju. Obred praznične procesije z Najsvetejšim je Rim določil z Rimskim obrednikom leta 1614. Zunaj Rima se je po mnogih deželah tako tudi pri nas razvil bogatejši obred. Procesija se je vila (marsikje še danes) po poljih ter travnikih in ljudje so prosili za blagoslov polja. Procesija se je ustavila pri štirih oltarjih, kjer so peli odlomke evangelijev, nato je bil blagoslov z Najsvetejšim. Tako je procesija na praznik Svetega Rešnjega telesa hkrati častilna in prošnja.

Prazničnih svetih maš pri Mariji Pomagaj se tudi danes udeležilo veliko število romarjev, iz vseh koncev Slovenije.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije