Novice
25. maj 2016
Romarji pri Mariji Pomagaj "Bog je naša utrdba, Bog, ki nam izkazuje ljubezen, zahvaljujmo se mu in ga častimo!" Tudi na današnji dan so na Brezje priromale skupine romarjev, da se Mariji Pomagaj in zahvalijo in priporočijo.

Danes praznujemo god sv. Beda, duhovnika in cerkvenega učitelja. Rodil se je na severovzhodu Anglije, konec 7. stoletja. Pri sedmih letih so ga starši poslali v bližnji benediktinski samostan. Tam je ostal vse do smrti, srečen, da je lahko proučeval Sveto pismo in prepeval hvalnice Bogu. Že ime ga označuje kot “molivca” (nemško beten – moliti). Slovel je kot največji učenjak svojega časa in eden najbolj plodovitih pisateljev zgodnjega srednjega veka. Tako se je učinkovito vključil v izgradnjo krščanske Evrope.

K sveti maši ob 10. uri so danes priromali številni romarji: med drugim tudi članice in člani društva upokojencev Predoslje Britof ter stanovalci doma starejših občanov Preddvor Naklo, ki so s seboj pripeljali tudi organista. Sveto mašo je vodil dr. p. Leopold Grčar, ob somaševanju g. Franca Kralja.

Češčenje Marije Pomagaj je močno prisotno tudi v Aziji; to izkazujejo številne skupine romarjev, ki v prihajajo na Brezje in v baziliki Marije Pomagaj, skupaj s svojimi duhovniki, darujejo sveto mašo. Tako tudi danes, skupina iz Filipinov.

Naj Marija Pomagaj varuje vse romarje, ki se k njej zatekajo in priporočajo!

Pripravila: AEF

Fotografije