Novice
23. maj 2016
Večer narodnih izročil Slovesna sveta maša na predvečer praznika Marije Pomagaj.

Že 40 let se Slovenci v domovini in po svetu na predvečer praznika Marije Pomagaj povežejo v molitvi in ob svečah. Na ta večer se priporočamo Mariji Pomagaj, Kraljici Slovencev, ki jo prosimo, da varuje slovenski narod in slovensko narodno izročilo.

V baziliki Marije Pomagaj se je že pred 19. uro zbralo veliko vernikov, ki so se prišli priklonit Njej, jo prosit zase, za prijatelje in za narod. Ob 19.30 se je začela molitev rožnega venca, slovesno sveto mašo ob 20. uri pa je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ob somaševanju številnih duhovnikov.
Današnjo sveto mašo so v neposrednjem prenosu predvajali na Radiu Ognjišče, saj je Marija Pomagaj tudi njegova zavetnica.

V uvodu v sveto mašo je dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, pozdravil vse romarje, ki so priromali k Mariji Pomagaj ter dodal:
»Ti Marija Pomagaj, povezuješ Slovence v domovini in po vsem svetu. Že 40 let prižigamo na naših domovih sveče z mislijo na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš narod v domovini, in ki še danes povezujejo vse rojake slovenskega izročila. Kaj naj ti damo, draga Marija Pomagaj, za vso ljubezen, ki jo tako materinsko izkazuješ našemu narodu? Za tvoje milosti se ti moramo vsaj nekoliko oddolžiti. Ljubili te bomo, draga Marija, ne le z besedo, hočemo te ljubiti v dejanju in resnici, zato nočemo storiti ničesar, kar bi žalostilo tebe in tvojega Sina. Marija Pomagaj, danes te prosimo, pomagaj nam da te bomo imeli radi, in da te bomo v življenju posnemali. Zato nas sprejmi, draga Marija Pomagaj, ki si zavetnica vseh Slovencev in tudi Radia Ognjišče, pod svoj plašč. Sprejmi nas svoje otroke, našo domovino in tudi vse rojake, ki so po vsem svetu. Bodi ti, Marija Pomagaj, naša priprošnjica, naša streha, da bi se vsaka nevarnost oddaljila od nas.«

V začetku svoje homilije je nadškof Zore pozdravil romarje zbrane pri Mariji Pomagaj in vse pred radijskimi sprejemniki.
»Marija Pomagaj je Slovence spremljala kamor koli so šli, ne glede na to ali so iz domovine bežali, da si ohranijo življenje, ali pa so šli iskat boljši kos kruha. Ne glede na to, na kateri kontinent jih je vodila pot, Marija Pomagaj je šla z njimi in ostala z njimi. Ko premišljujem o našem prihajanju k Mariji Pomagaj, se mi zdi, da priti k Mariji Pomagaj pomeni izročiti se. Vsako romanje k Mariji Pomagaj je izročanje. … Samo Bog in Marija Pomagaj, ki ju tukaj častimo, vesta, kaj vse izročamo v molitvi srca, ko se premikajo samo ustnice, ali pa včasih niti ustnice ne. Ko ljudje molijo s koleni, ko drsajo okoli oltarja. To je najbolj skrivnostno, globoko in iskreno izročanje vsega.«
Preko homilije je nadškof Zore vernike nagovoril, naj sprejmejo Marijo za svojo učiteljico: »Zato, da bi znali v svojem življenju uresničevati krščanska izročila, se moramo od Marije učiti troje drž: sprejemati kar nam je dano, živeti to kar nam Bog da, živeti z Jezusom Kristusom in živeti krščanska izročila ter izročati življenje in Boga.«

»Obrnimo se nocoj k Mariji Pomagaj in jo prosimo, naj s svojim zgledom in s svojo mogočno priprošnjo vsakemu izmed nas izprosi to trojno držo, držo sprejemanja, držo življenja in držo izročanja. Vse to v odnosu do našega Gospoda Jezusa Kristusa, Njenega Sina in našega brata. Amen« je nadškof Zore zaključil današnjo pridigo.

Pred nadškofovim blagoslovom ob koncu svete maše so sodelavci Radia Ognjišče odpeli litanije Matere Božje.

Pripravila: NK

Pridiga nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta.

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije