Novice
17. maj 2016
Danes mineva 20 let od obiska sv. Janeza Pavla II. na Brezjah "Gojite globoko predanost Mariji, Devici, Materi in Kraljici Slovencev, na katero se obračate s tako lepim imenom, Marija Pomagaj."

To je le ena od misli sv. Janeza Pavla II., ki je Brezje in Slovenijo obiskal leta 1996. Po prihodu na brniško letališče je papež Janez Pavel II. najprej poromal k brezjanski Mariji Pomagaj, kjer ga je pričakala množica vernikov. Ob vstopu v baziliko je pokleknil v molitev pred Najsvetejšim, potem pa se je v Marijini kapeli priklonil še Kraljici Slovencev ter ji po molitvi poklonil biserni rožni venec.

V uvodu v sveto mašo je apostolskega nuncija nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz ter vse zbrane vernike pozdravil dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanskega svetišča, ter dodal: »Današnji dan je dan veselja, ki se je zgodil pred 20. leti, ko je Marijo Pomagaj obiskal papež Janez Pavel II., danes sveti papež. Samo on in Marija vesta, kakšna je bila njegova molitev, ko je klečal pred milostno podobo, kjer so klečali mnogi rodovi Slovencev in molili.«

Apostolski nuncij nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz, je ob somaševanju duhovnikov, daroval današnjo sveto mašo ob pomembni obletnici.
V uvodu homilije je dejal: »Lepo je obhajati 20. obletnico prvega pastoralnega obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Mesec maj je bil svetemu papežu zelo drag, saj se je rodil 18. maja, 13. maja na praznik fatimske Marije je utrpel atentat in vedno je bil zelo vesel, da je lahko vsak dan Marijinega meseca maja obhajal marijansko pobožnost, ki je tukaj razširjena pod imenom šmarnice.«

O svetem papežu Janezu Pavlu II. je apostolski nuncij dejal: »Pred seboj imamo velikega svetnika, ki je spremenil svetovno zgodovino in dal zgled trpljenja za Kristusa. Zaradi tega je tako čaščen in spoštovan ne samo s strani zvestih katoličanov, pač pa s strani vseh verstev vseh dežel sveta.«

»Po posredovanju svetega papeža Janeza Pavla II. molimo k brezjanski Mariji, Mariji Pomagaj, naj nam pomaga, da postanemo orodje božjega usmiljenja in v Sloveniji ustvarimo vzdušje sprave.« so besede s katerimi je apostolski nuncij zaključil homilijo.

Ob koncu svete maše se je apostolski nuncij nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz zahvalil za priložnost, da je lahko na današnji dan na mestu na katerem je bil papež Janez Pavel II. pred 20. leti.

Vsi duhovniki so se tudi poklonili Kraljici Slovencev, Mariji Pomagaj in ji predali svoje prošnje ter zahvale.

Po koncu svete maše je vsak romar, ki se je poklonil današnji obletnici, prejel knjižico »Sveti Janez Pavel II.: 20. obletnica obiska pri Mariji Pomagaj«. Knjigo je izdala Založba Romar in jo v Romarskem uradu lahko kupite po ceni 3,50 EUR.

Sveti Janez Pavel II., prosi za nas!

Pripravila: NK

pridiga apostolskega nuncija msgr. dr. Juliusz Janusz

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije