Novice
14. maj 2016
Molitveni dan Živega rožnega venca Danes dopoldan, na binkoštno soboto, je v baziliki Marije Pomagaj potekal molitveni dan Živega rožnega venca za edinost Cerkve, za nove duhovne poklice ter za njihovo stanovitnost in svetost.

Živi rožni venec pomeni skupino molivcev, zbranih v enem ali več vencih po 20 oseb, ki ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od 20 skrivnosti rožnega venca. Tako en venec molivcev izmoli vsak dan vse štiri dele rožnega venca. Namen Živega rožnega venca je zahvala Kristusu in Mariji, Božji Materi, ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je na prvem mestu potreba in nujnost edinosti, pa tudi molitev za obuditev novih duhovnih poklicev.

Živi rožni venec za edinost Cerkve, za nove duhovne poklice in za svetost ter stanovitnost poklicanih se imenuje molitev desetke svetega rožnega venca, za katero se ljudje odločijo ob spoznanju, da manjka danes v svetu več kakor sedem milijonov novih duhovnih poklicev, in da mora biti vsak duhovni poklic od nekoga izmoljen in tudi iztrpljen. Predvsem pa je ta molitev rožnega venca odgovor na Jezusovo naročilo: “Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.” (Mt 9,37.38; Lk 10,2).

Molivci Živega rožnega venca so se danes v velikem številu srečali na molitvenem dnevu v brezjanski baziliki Marije Pomagaj. Slovesnost so pričeli z molitvijo rožnega venca, nadaljevali s sveto mašo, predavanjem in zaključili z litanijami.

Sveto mašo je vodil stiški opat, p. Janez Novak, ob somaševanju dr. p. Leopolda Grčarja, vodja ŽRV v Sloveniji, Janeza Suhoveršnika ter Janka Straška, župnika v Cirkovcah.

V homiliji je opat p. Janez Novak spregovoril o pomenu brezjanske romarske poti in navezanosti slovenskega naroda na Marijo Pomagaj. Zahvalil se je p. Leopoldu za povabilo na slovesnost ter rektorju, p. Robertu Bahčiču za skrb za brezjansko baziliko.

Po sveti maši je sledilo predavanje Janeza Suhoveršnika, z naslovom: Molitev in delo za duhovne poklice v družini in župniji. G. Janez Suhoveršnik, salezijanec, je tudi vzgojitelj bogoslovcev.

Ob molivcih Živega rožnega venca so danes brezjansko baziliko napolnili številni romarji, ki so se prišli priporočiti Mariji Pomagaj.

Pripravila: AEF

Pridiga cistercijanskega opata, p. Janeza Novaka

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije