Novice
13. maj 2016
Fatimska Mati Božja Danes praznujemo praznik Fatimske Matere Božje, na dan njenega prvega prikazovanja, 13. maja 1917, v Fatimi. Na Brezjah smo se s slovesno sveto mašo poslovili od kipa Fatimske Marije Romarice.

Danes praznujemo spomin na prvo izmed šestih prikazovanj blažene Device Marije trem portugalskim pastirčkom leta 1917. Marija jih je pozvala: “Molite, veliko molite! Delajte pokoro za grešnike!” V tretjem prikazanju je otrokom pokazala pekel. Videli so ga kot stanje večnega trpljenja in brezupa. “Na koncu bo moje brezmadežno Srce zmagalo,” je zagotovila otrokom. Papež Pij XII. je 31. oktobra 1942 “ves svet, razkosan s strašnimi boji” posvetil njenemu brezmadežnemu srcu.

Ob pripravi na stoletnico Marijinih prikazovanj v Fatimi bo od 13. maja do 13. oktobra letos po Sloveniji romal kip Fatimske Marije Romarice. Kip smo sinoči slovesno sprejeli na Brezjah, danes pa od njega poslovili po deseti sveti maši.

Bazilika Marije Pomagaj je bila preteklo noč ves čas odprta za češčenje Fatimske Marije in celo noč je bilo slišati molitev in pesem. Somaševanje romarske svete maše ob 10. uri je vodil p. Tomaž Menart. P. Tomaž je v pridigi povezal pomen dveh praznikov, današnji god Fatimske Marije ter Binkošti, ki so pred nami. Sveti duh nas spremlja in usmerja naše življenje, če se mu le pustimo, sporočilo Marije pa je podobno vsepovsod, kjer spremljamo njena prikazovanja. V Fatimi, Lurdu in Medžugorju; molite, molite za spreobrnitev grešnikov.

Po sveti maši smo se poslovili od kipa Fatimske Marije Romarice in jo pospremili na njeno romanje po Sloveniji. Na Brezje se kip vrne 28. maja, ko bo v baziliki Marije Pomagaj od 11. do 15. ure.

Naj nas romanje Fatimske Marije prenovi v veri in obudi zaupanje v Božjo pomoč!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Pridiga p. Polikarpa Broliha; sveta maša ob 8.30

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije