Novice
03. april 2016
Nedelja Božjega usmiljenja Praznik Božjega usmiljenja praznujemo na prvo nedeljo po veliki noči, kar kaže na tesno zvezo med velikonočno skrivnostjo odrešenja in tem praznikom.

“Moja hči, povej, da je praznik mojega usmiljenja izšel iz moje notranjosti za tolažbo vsemu svetu,” so bile besede, ki jih je Jezus izrekel sestri Favstini Kowalski. Razodetja sestre Favstine, osredotočena na skrivnost Božjega Usmiljenja, so vezana na obdobje pred drugo svetovno vojno. Sestra Favstina je bila znanilka oznanila, da je Bog usmiljenje, to je resnica o usmiljenjem Bogu.
Na prvo nedeljo po veliki noči, 18. aprila 1993, je sveti oče Janez Pavel II. na trgu svetega Petra v Rimu sestro Favstino prištel med blažene. Naslednjega dne, med splošno avdienco, je povedal:
“Bog nam je spregovoril po duhovnem bogastvu blažene sestre Favstine Kowalske. Svetu je zapustila veliko sporočilo o božjem usmiljenju in vzpodbudo k popolnem zaupanju v Stvarnika. Bog ji je dal posebno milost, saj ji je bilo dano izkusiti njegovo usmiljenje po poti mističnih doživetij in po posebnem daru kontemplativne molitve.”
Razglasitev sestre Favstine za svetnico je izvršil sveti oče Janez Pavel II. Na trgu svetega Petra v Rimu na prvo nedeljo po veliki noči, 30. aprila 2000. Sveta Favstina Kowalska je ob p. Piju iz Pietrelcine, p. Leopoldu Mandiću, Janezu Pavlu II. in materi Tereziji iz Kalkute zavetnica svetega leta usmiljenja.

Velikonočna besedila nam pokažejo, kako so Kristusa po vstajenju prepoznali prav po ranah. Tudi apostol Tomaž je bil tisti, ki je hotel videti rane, hotel je vtakniti prst v luknje od žebljev, ni zaupal drugim apostolom, ki so vstalega Jezusa že videli. A ko se Jezus tudi njemu prikaže, mu Tomaže izreče samo besede vere: “Moj Gospod in moj Bog!” Besede, ki jih v prenesenem pomenu izrekamo tudi mi, pri sveti maši ko izpovedujemo Vero.

Jezus je učence ob prvem prikazovanju pozdravil z besedami: “Mir vam bodi. Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.” Po tem je dihnil vanje in nadaljeval: “Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.” S tem je učencem dal moč odpuščati grehe, moč biti usmiljen. Usmiljenje je učence spodbudilo, da so šli med ljudi in pričali o Jezusovem vstajenju.

Pripravila: AEF

Fotografije