Novice
29. april 2016
»Kdor Marijo časti, ta se ne pogubi.« Danes so na Brezje priromali farani iz Zgornje Polskave, ob 75-obletnici zaobljube Mariji Pomagaj.

Na god sv. Katarine Sienske, cerkvene učiteljice in sozavetnice Evrope, so k Mariji Pomagaj na Brezje priromali verniki župnije Zgornja Polskava. Romanje so posvetili 75-letnici zaobljube župljanov Mariji Pomagaj. Zaobljuba je bila podana v vojnem letu 1941, po nemški zasedbi Štajerske, kjer se nahaja tudi župnija Zgornja Polskava, ko je bila slovenščina prepovedana, domoljubi, duhovniki in izobraženci pa pregnani. Ob teh dogodkih se je takratni župnik Ivan Orel s farani zaobljubil, da bodo prenovili Marijin oltar, če preživijo vojno. Tako je danes v župnijski cerkvi sv. Trojice v Zgornji Polskavi v stranskem oltarju podoba Marije Pomagaj, ki je nastala leta 1943 pri šolski sestri Rafaeli Egger v Innsbrucku. Preden je prišla v stranski oltar župnijske cerkve v Zgornji Polskavi, pa so jo na današnji dan leta 1946 ponesli na Brezje ter jo blagoslovili. Nato so jo odnesli še v ljubljansko stolnico, kjer je bila v tistem času brezjanska podoba Marije Pomagaj. Njej so se zahvalili za varstvo med vojno, nato pa so podobo odnesli na današnje mesto.

Današnjo sveto mašo je ob somaševanju gornje-polskavskega župnika Tomislava Šantka, vodil p. Tomaž Menart, ki je v homiliji dejal: »Vsak bi lahko povedal svojo zgodbo, kako mu je Marija Pomagaj pomagala, ga uslišala, ko smo se ji priporočili. Tudi če prošnja ni bila uslišana, smo pri Njej v svetišču čutili Božjo bližino, tolažbo, čutili smo, da Ona s svojim Sinom Jezusom Kristusom bedi nad nami. … Čudeži na Marijino priprošnjo se dogajajo vsak dan. Nekateri so zapisani, drugi ne. A pri Mariji Pomagaj najdemo vero, tolažbo, čutimo Božjo bližino. In vedno ko nam je hudo, ko smo v največji stiski, se obrnemo k Nebeški Materi in od nje vedno prejmemo tolažbo, ki nam jo nudi že s svojo bližino.«

Naj vam Marija Pomagaj vsem poklanja milosti!

Pripravila: NK

Fotografije