Novice
10. april 2016
Teden molitve za duhovne poklice V Cerkvi na Slovenskem smo danes pričeli Teden molitve za duhovne poklice, ki letos poteka pod naslovom Cerkev, mati poklicev.

Namen tedna je pomagati tistim, ki jih Bog kliče v duhovniško ali redovniško službo, da bi velikodušno odgovorili na ta klic ter spodbujati občestva k molitvi za nove duhovne poklice.

Medškofijska komisija za duhovne poklice je ob tej priložnosti pripravila knjižico z gradivom za bogoslužje ter s papeževo poslanico. V nadaljevanju knjižice sledijo pripravljeni nagovori, uvodi in prošnje za vse potrebe za maše v tem tednu.

V jubilejnem letu usmiljenja smo verniki povabljeni, da v osebni molitvi ter v župnijskih in redovnih občestvih molimo in razmišljamo o tej obliki služenja Bogu in našem prizadevanju za nove duhovne poklice. Molitev in delo za nove duhovne poklice sta izraz vernosti Cerkve, saj so duhovniki delivci zakramenta svete spovedi, ki je neposreden izraz Božjega usmiljenja.

Teden molitve za duhovne poklice se bo sklenil na nedeljo Dobrega pastirja (17. aprila), ko bomo obhajali svetovni dan te molitve. Ob tem dnevu je papež Frančišek v poslanici zapisal, da se duhovni poklic rodi in raste v Cerkvi, v kateri ima tudi podporo. Vsi verniki pa smo poklicani, da se zavemo cerkvene dinamike poklicanosti, ker moremo skupnosti vernih »po zgledu Device Marije postati maternica, ki sprejme dar Svetega Duha«. Poklic se rojeva, raste v Cerkvi in ima v njej podporo, doda še papež Frančišek in poslanico zaključi z besedami:
“Marija, Mati in vzgojiteljica Jezusa,
posreduj za vsako krščansko skupnost,
da po Svetem Duhu postane rodovitna,
da bo vir resničnih poklicev
v službi svetega Božjega ljudstva.”

(delno povzeto po brošuri: Cerkev, mati poklicev : teden molitve za duhovne poklice, od 10. do 17. aprila 2016)

Pripravila: AEF

Fotografije