Novice
26. marec 2016
Velikonočna vigilija na Brezjah Velikonočna vigilija nas je tudi v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah slovesno uvedla v skrivnost Kristusovega vstajenja. Somaševanje je vodil p. Tomaž Menart.

Pred začetkom svete maše so mašniki pred baziliko blagoslovili ogenj, s katerim so prižgali velikonočno svečo. V procesiji so nato vstopili v baziliko, kamor so prinesli velikonočno svečo in jo postavili pred prezbiterij. Ob p. Tomažu Menartu so maševali tudi rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, dr. p. Leopold Grčar ter p. Polikarp Brolih.
V nagovoru vernikom je p. Tomaž spregovoril o dogodkih pred in po Jezusovi smrti ter vstajenju iz groba.
Kristusa so zaradi prihajajočega praznika (sobote) pokopali brez maziljenja, kot je bil to običaj pri Judih. In zato so žene prvi dan tedna pohitele h grobu, a so ga našle praznega. Zaradi tega so bile zbegane, a šele po nagovoru dveh mož v sijočih oblačilih sta se spomnili, kaj jim je Jezus govoril in doumeli njegove besede. Zanimivo je to, kot pravi p. Tomaž, da evangelist ne omenja, kje je bila Marija v času po Jezusovi smrti. Ko sta se ženi vrnili k apostolom, jima ti seveda niso verjeli. Šele po pričevanju apostola Petra so tudi oni doumeli velikonočno skrivnost.

“Sveti Bog, nastili si nas s hrano velikonočnih skrivnosti. Daj nam Duha svoje ljubezni, da bomo po tvoji dobroti vsi enega srca. Po Kristusu, našem Gospodu.”
(iz prošnje po obhajilu)

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije