Novice
25. marec 2016
Razstava pasijonskih jaslic V Galeriji Romarskega urada Brezje smo pripravili razstavo pasijonskih jaslic ter drugih znamenj Jezusovega trpljenja.

Jaslice kot vidna upodobitev nekega dogodka, ki je pomemben za človekovo razumevanje nadnaravnega posega Boga v svet, so simbol razodetja Božje stvariteljske in odrešenjske ljubezni. Človekovi naravi je prirojeno teženje po čim bolj nazornem in otipljivem doživljanju pomembnih dogodkov iz njegove preteklosti in sedanjosti, s tem v zvezi pa hrepenenje po nazornem prikazu najvažnejših dogodkov iz zgodovine odrešenja, posebej to velja za prikaz Gospodovega rojstva in trpljenja, smrti in vstajenja.
Jaslice torej niso le uprizoritev svete noči, pod pojmom jaslice lahko razumemo vsak dogodek iz evangeljskega izročila. Tako poznamo tudi binkoštne jaslice, pasijonske jaslice, velikonočne jaslice …
Vsake od njih uprizarjajo dogodke iz Jezusovega življenja, trpljenje, vstajenje in prihod svetega duha.

Iz Muzeja jaslic Brezje smo v Galerijo Romarskega urada prenesli nekaj pasijonskih jaslic, ki prikazujejo trpljenje našega Gospod Jezusa Kristusa. Ob tem predstavljamo tudi križ mučil ter načrt za Božji grob v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah.

Razstava bo odprta do konca aprila. Lepo vabljeni.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije