Novice
24. marec 2016
Slovesna maša Gospodove večerje Z današnjo večerno sveto mašo smo sklenili postni čas, hkrati pa smo vstopili v velikonočno tridnevje.

Velikonočno tridnevje je vrhunec praznovanja velikega tedna, v katerega smo vstopili na cvetno ali oljčno nedeljo. Obredi v dnevih, ki so pred nami, od velikega četrtka in petka ter sobotne velikonočne vigilije nam pomagajo, da gremo skupaj z Jezusom skozi njegovo trpljenje, smrt in vstajenje.
Pri današnji večerni sveti maši smo obhajali spomin Jezusove zadnje večerje z apostoli, pri kateri je Jezus blagoslovil kruh in vino ter ju dal jesti in piti svojim učencem. Kruh je Jezus spremenil v svoje telo in vino v svojo kri in z njunim zaužitjem vedno čutimo Jezusovo navzočnost med nami. Kruh in vino sta hrana za našo dušo, sta naša povezava z Najvišjim. Današnji dan velja za ustanovni dan evharistije, zakramenta Božje ljubezni do ljudi in zakramenta edinosti Cerkve. Pri evharistiji se spominjamo Gospodove smrti in vstajenja.

Somaševanje je vodil dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike. V uvodu v sveto mašo je pozdravil vse zbrane vernike, ki so se na veliki četrtek zbrali pri Mariji Pomagaj na Brezjah: »Naj naš Gospod, ki je daroval samega sebe, daroval svojo ljubezen za nas in daroval svoje življenje, izprosi pri tej sveti molitvi usmiljenje od Boga očeta, in da bi tudi sami znali biti usmiljeni drug z drugim.«

V homiliji je p. Robert izpostavil današnji dan, veliki četrtek kot najpomembnejši dan za našega Gospoda Jezusa Kristusa. To je dan, ko Gospod učencem umival noge, ko je izpostavil prihajajočo pomembno vlogo apostola Petra, ko je krvavel krvavi pot poti v vrtu Getsemani. Je tudi dan, ko ga je Juda s poljubom izdal. In to je dan, ko je Jezus postavil sveto evharistijo in dal dar mašništva svojim apostolom ter naročil novo zapoved ljubezni.
»Zakaj se je moralo vse to zgoditi ravno na veliki četrtek in s kakšnim namenom? Vse to je bil Jezusov in Očetov načrt za ustanovitev in za Cerkev. Prav Cerkvi zaupa vso to vlogo, ki jo je Gospod izpolnil in izvršil na veliki četrtek. ... Naj na ta veliki četrtek Gospod odpre naša srca, naš razum, da bi imeli in spoznali, da je potrebno slediti Jezusovemu zgledu. In vse to kar je Jezus zapovedal in dal je potrdil na veliko noč s svojim vstajenjem. Zato je to še en dokaz, da moram in smemo verovati in biti prepričani, da če bomo njegove zapoved izpolnjevali v vsakdanjem življenju, da bo nad nami Božji blagoslov. In naj nam na tej poti pomaga tudi naša Nebeška Mati Marija, ki je našega Gospoda spremljala tiho in ob strani. Ko ji je bilo najhuje je znala stopiti in biti ob njem. Tako tudi mi bodimo vedno ob našem Gospodu, v lepem, hudem, težkem in veselem trenutku našega življenja. Naj ta veliki četrtek tudi v nas utrdi vero, da je Gospod prišel iz nebes od Očeta zato da bi mi imeli enako ljubezen kot jo ima Bog do nas. Da bi imeli ljubezen do Boga in do človeka. Jezusovo življenje na veliki četrtek je bilo polno bolečine in hkrati polno ljubezni. Naj se to dvoje prepleta tudi v našem vsakdanjem življenju.«

Ob koncu svete maše je p. Robert s sobrati, p. Leopoldom, p. Polikarpom in p. Tomažem, prenesel ciborije s posvečenimi hostijami v t. i. ječo, ki predstavlja Jezusovo trpljenje v vrtu Getsemani.

Pripravila: NK

Fotografije