Novice
13. marec 2016
Tiha ali papeška nedelja Tiha nedelja je letos tudi papeška nedelja, ko praznujemo tretjo obletnico izvolitve papeža Frančiška na apostolski sedež.

Božja beseda tihe nedelje nam oriše širno obzorje usmiljenja. »In Jezus ji je dejal: 'Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!'« (Jn 8,11b)
o pomenu današnje božje besede je v nagovoru vernikom, ki so na tiho nedeljo priromali v baziliko Marije Pomagaj, spregovoril tudi rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič:
“Vse skupaj nas spremlja v življenju ena stvar, naš greh in z njim povezane posledice in slabosti, ki jih nosimo s seboj.
Božja beseda prikaže dva pogleda na človeka in na greh: – farizejski, ki gleda samo na greh, človeka ne vidi, je tisti, ki človeka obsoja. Slabo se počutimo, če nas silijo v obrekovanje, obsojanje, tega ne maramo, nam ne dene dobro. Človeku dobro dene, če mu stojimo ob strani in mu pomagamo. Namesto greha je potrebno videti človeka. – Kristus namesto greha vidi človeka, k njemu pristopa, da mu pomaga, ga ne tlači nižje. Se mu ne smeje in ne kaže kako slab je.

Želimo si, da bi tudi mi imeli Gospodov pogled na človeka.
Farizeji so želeli Jezusa najti v tem, kar je bilo v nasprotju z Mojzesovo postavo. A gospod se je napotil v tempelj k molitvi. To ga je prikazalo v novi luči. Ob zahtevah farizejev, da prešuštnico kaznujejo, Jezus reče, kdorkoli je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo. Besede, ki niso v nasprotju z božjo besedo. Jezus je tudi sam učil, da se moramo truditi biti popolni. To je zbodlo farizeje, ker niso mogli izvesti tistega, kar so želeli, kamnati ženo.
Graditi moramo notranji mir in povezanost. Tako bomo lažje hodili naprej po evangeliju. Naj nas Marija vzgaja, da bi v nas bil vedno pogled na človeka in ne na greh. Da ne bi nikoli obsojali drugih in ne bi ostajali v grehu. Prosimo Boga odpuščanja, da bi zmogli iti naprej, da bi vedno na koncu tunela našli luč. Naj nam pri tem stoji ob strani nebeška mati Marija, ona kaže na Jezusa, ki je naša pot in resnica.”

Pripravila: AEF

Fotografije