Novice
09. februar 2016
Relikvije zavetnikov leta usmiljenja v Rimu Od 5. do 11. februarja bosta v vatikanski baziliki sv. Petra izpostavljeni krsti s posmrtnimi ostanki sv. p. Pija ter sv. p. Leopolda Mandića, zavetnikov svetega leta usmiljenja.

»Živimo zgodovinski trenutek, in sicer iz dveh razlogov,« je za Radio Vatikan pojasnil kapucinski pater Marciano Morra, ki je skupaj s p. Pijem tudi živel. »Prvi je, da telo p. Pija ni nikoli zapustilo San Giovanni Rotonda. Papež Frančišek pa je ravno to želel. Kot drugo, postaviti relikvije sv. Pija v vatikansko baziliko poleg svetih vrat pomeni, da se nanj pokaže kot na vzor za vesoljno Cerkev. To je seveda že postal s kanonizacijo, a navzočnost njegovih posmrtnih ostankov v tako pomembnem trenutku jubileja to še bolj poudarja.«

Papež bo na pepelnico 10. februarja podelil mandat misijonarjem usmiljenja in jih poslal po svetu. Zato jim bo papež Frančišek dal pooblastilo odvezati tudi od grehov, ki so sicer pridržani Apostolskemu sedežu. Ob tej priložnosti so v Rim prenesli tudi relikvije svetega patra Pija in svetega p. Leopolda Mandića, dveh svetnikov, kapucinov, ki sta bila v času svojega življenja velika spovednika.
Njune posmrtne ostanke so v procesiji pripeljali v vatikansko baziliko, kjer bodo v čaščenje vernikov izpostavljeni do četrtka, 11. februarja. Po tem datumu jih bodo vrnili nazaj v Padovo in San Giovanni Rotondo.

Pripravila: AEF

Fotografije