Novice
09. februar 2016
Misijonarji usmiljenja Posebnost svetega leta usmiljenja so tudi misijonarji usmiljenja. Gre za posebej izbrane duhovnike, ki jim bo poslanstvo na pepelnico podelil sam sveti oče. Med njimi je tudi rektor brezjanske bazilike, p. Robert Bahčič.

Misijonarji usmiljenja so duhovniki, ki so jih izbrali po številnih škofijah sveta zaradi njihovih pastoralnih, duhovnih sposobnosti ter sposobnosti poslušanja. Papež jim bo zaupal nalogo, da bodo po njihovih cerkvah kot posebej izbrane priče ter oznanjevalci svetega leta, torej tistega posebnega obdobja, v katerem se sreča in okuša Božje usmiljenje. Biti bodo morali ponižni in modri spovedniki, sposobni deliti veliko odpuščanje vsem tistim, ki bodo prišli k zakramentu spovedi.

V buli Misericordiae Vultus papež Frančišek o tem piše: »Bodo znamenje materinske skrbi Cerkve za Božje ljudstvo, da bo vstopilo v globino bogastva te skrivnosti, ki je za vero tako temeljna. To bodo duhovniki, ki jih bom pooblastil, da odpuščajo tudi grehe, ki so pridržani apostolskemu sedežu, da bo očitna širina njihovega poslanstva. predvsem pa bodo živo znamenje tega, kako Oče sprejema tiste, ki iščejo njegovo odpuščanje. Imenovali se bodo misijonarji Usmiljenja, ker bodo za vse postali umetniki srečanja, polnega človečnosti, izvira osvoboditve, bogatega v odgovornosti, da se premagajo vse ovire in se znova zaživi milost krsta.

Papež Frančišek bo misijonarje usmiljenja sprejel v avdienco danes, 9. februarja, ob 17.30, v Dvorani Regia Apostolske palače. Pred tem je med 10. in 12. uro v treh jubilejnih cerkvah potekalo čaščenje najsvetejšega in priložnost za spoved: v cerkvi sv. Odrešenika v Lauro, v cerkvi sv. Marije v Vallicela in v cerkvi sv. Janeza Krstnika dei Fiorentini.
Ob 15. uri bo potekala procesija od angelskega gradu do bazilike sv. Petra ter prehod skozi sveta vrata, dan pa se bo zaključil s srečanjem s papežem Frančiškom.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Priponke

Fotografije