Novice
08. februar 2016
Drugo romanje z Brezij v Vrbo Tudi letos smo na Brezjah slovenski kulturni praznik obeležili z romanjem od bazilike Marije Pomagaj do rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi.

Današnji kulturni praznik je posvečen spominu na največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Prešernu in slovenski kulturi je bila posvečena tudi poldeveta sveta maša v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ki jo je daroval pater Polikarp Brolih.

Kljub deževnemu vremenu, se nas je več kot 20 romarjev po maši zbralo pred baziliko Marije Pomagaj in pričelo z romanjem z Brezij v Vrbo. Tako smo na svojstven način počastili spomin na dr. Prešerna, na romarsko pot, ki je povezovala Brezje in Vrbo in vodila naprej na Višarje, spoznavali pa smo tudi druge pomembne osebnosti, ki so se rodile v vaseh pod Stolom. Na poti je za duhovno vodstvo romarjev poskrbel pater Tadej Inglič.

Z Brezij nas je pot sprva vodila skozi Noše, Črnivec, mimo Spodnjega in Zgornjega Otoka, Dvorske vasi do Zgoše, kjer smo se v Pekarni Resman, nekdanji suknarni, okrepčali s svežimi krofi in toplim čajem. Stara cesarska cesta nas je vodila na Rodine, do več kot 400 let stare rojstne hiše Janeza Jalna. Hiša, ki stoji ob cerkvi sv. Klemena, je nekdanja mežnarija, mežnar je bil tudi Jalnov oče. Hudomušne prigode iz Jalnovega življenja nam je predstavil Jalnov pranežak, Janez Mulej.
V Doslovčah nam je oskrbnica Finžgarjeve rojstne hiše, Mira Novak, predstavila življenja Frana Saleškega Finžgarja. Ravno jutri, bomo obeležili 145. letnico njegovega rojstva. Na Breznici je bil rojen Anton Janša, začetnik modernega čebelarstva. Tu stoji rekonstrukcijo čebelnjaka Janševega čebelnjaka. Na njegov rojstni dan 20. maja (rojen je bil leta 1734) slovenski čebelarji obeležujejo svoj praznik.
Romanje smo sklenili v Vrbi, rojstni vasi dr. Franceta Prešerna. Vrba ni znana le po Ribčevi domačiji, v njej stoji tudi vaška lipa, okoli katere je 16 kamnov. Vsak kamen je predstavljal vaško hišo, na njih pa so sedeli hišni gospodarji in odločali o srenjski ali skupni zemlji. Če smo na začetku poti Marijo Pomagaj prosili za varno pot, smo se ob koncu romanja v cerkvi sv. Marka zahvalili cerkvenemu patronu in Mariji Pomagaj za varen zaključek naše poti.

Današnje romanje je dokazalo, da slabši vremenski pogoji, ne morejo zaustaviti iskrenega namena romanja, spoznavanja sebe in bližnjih, spodbujanja krepitve slovenske zavesti. Hvala vsem, ki ste se nam pridružili in vsem, ki ste nam omogočili izvedbo romanja. Vabljeni, da se nam pridružite drugo leto.

Pripravila: NK

Fotografije