Novice
03. februar 2016
Danes goduje sv. Blaž Z »Blaževim žegnom« Cerkev posebej moli za svoje vernike.

Sv. Blaž je eden od 14 zavetnikov, ki jih častimo »v sili«. Češčenje »štirinajstih« se je razširilo v poznem srednjem veku ob pojavu kuge in drugih smrtnih bolezni. Češčenje sv. Blaža je med verniki zelo razširjeno.

Blaž, ki je živel v drugi polovici 3. stoletja (umrl ok. 316), v času vladavine cesarja Licinija, je bil po legendi zdravnik, ki je kasneje postal škof v Sebasti v Armeniji. Ob Licinijev preganjanju kristjanov je bil prijet tudi Blaž in prepeljan pred sodnika, ki ga je obsodil na mučenje in smrt z obglavljanjem. Med potjo pred sodnika, mu je naproti prišla vdova z edincem v naročju. Jokaje je prosila Blaža, naj ji reši edinca, saj se mu je v grlu zataknila ribja kost. Blaž je pokleknil k otroku, molil, ga blagoslovil in otrok je bil ozdravljen.
Zaradi ozdravljenja otroka in zaradi bližine svečnice, ki se praznuje dan pred Blaževim godom, se v Cerkvi na današnji dan podeljuje »Blažev žegen« oziroma »blagoslov sv. Blaža«. Ob blagoslovu duhovnik s svečama, povezanima v obliki križa, blagoslovi grla vernikov: »Na prošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni grla in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

“Blažev žegen” spada med zakramentale, ki so bogoslužna dejanja, s katerimi Cerkev posreduje Božji blagoslov ter se največkrat podeljujejo ob godovih priljubljenih svetnikov. Uporaba reka “koristen kot Blažev žegen” tako ni primerna.

Po priprošnjo k sv. Blažu se obračamo zoper bolezni grla, vratu in zob, zardi legende, da so svetnika spoštovale divje živali, pa se k svetniku obračajo tudi živinorejci. Blaž je bil za svetnika razglašen leta 1450.
Svetnikovi atributi so glavnik, sveča, škofovska palica, volk ali svinja oz. svinjska glava, voščenka.
Sv. Blaž pa je tudi zavetnik Dubrovnika. K sv. Blažu oziroma sv. Vlahi, kot mu pravijo, se je mesto priporočilo že v visokem srednjem veku, ko je bilo mesto pomorska republika. Ob prazniku, v procesiji nesejo relikvije sv. Blaža skozi mesto.

Pripravila: NK

Fotografije