Novice
23. februar 2016
Pozdravljen križ - edino upanje! Križ mučil, križ postnega časa.

Vsemogočni Bog,
daj nam, da se bomo v svetem postnem času
bolj in bolj poglabljali v Kristusovo skrivnost odrešenja
in da se bomo resnično spreobrnili!
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen!

»Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16).

»Če bi na svetu bila samo ena stvar, ki bi bila več vredna kakor je križ, bi Jezus v svoji brezmejni modrosti – kot Bog – izbral za našo rešitev tisto, pa glejte, izbral je križ!«

Na tem »POSTNEM KRIŽU« vidimo mučilna orodja, najprej pa križ, ki ga je Jezus nesel na Kalvarijo in še vedno so v njem trije žeblji s katerimi so ga pribili, na katerih je visel in po treh urah v strašnih bolečinah umrl.
Na vrhu je pritrjena obsodba Poncija Pilata: I.N.R.I. »Jezus Nazarečan – judovski kralj« (Jn 19,19), spodaj pa vidimo steber, h kateremu so ga privezali med bičanjem, ki je bilo pri Rimljanih tako kruto, da so mnogi obsojenci umirali že med mučenjem. Na stebru je petelin, ki ga omenja Jezus, ko reče Petru: »Resnično, resnično, povem ti: Petelin ne bo zapel, preden me trikrat ne zatajiš« (Jn 13,38).

Posebej nam v oči pade trnjeva krona in oba biča. Evangelist Janez je zapisal: »Tedaj je Pilat vzel Jezusa in ga dal bičati. Vojaki so spletli iz trnja krono, mu jo dali na glavo …« (Jn 19,1).
Na križ sta pritrjeni tudi dve sulici. Sulico omenja Evangelij: »…eden izmed vojakov mu je s sulico prebodel stran in takoj je pritekla kri in voda« (Jn 19,34).
Pred našimi očmi je tudi Veronikin prt, s katerim je ta pogumna in sočutna žena obrisala Jezusov potni in s krvjo obliti obraz.

Na prečnem tramu vidimo posodo s kisom, kelih Jezusovega trpljenja, luč s katero si je svetil Juda Iškarijot, ko je vojakom kazal pot v vrt Getsemani, pa tudi njegovo mošnjo s 30. srebrniki. Na prečnem tramu so še kocke, ki jih omenja Sveto pismo: »Razdelili so si moja oblačila in za mojo suknjo so žrebali« (Jn 19,24), obešene pa so še klešče, kladivo in usnjena rokavica s kovinskimi kaveljčki, s katero je vojak pred Velikim zborom udaril Jezusa po obrazu.
Vidimo še lestev, ki sta jo rabila Nikodem in Jožef iz Arimateje pri snemanju Gospodovega telesa s križa.

»Gospod, ali bi nas mogel še bolj ljubiti!«

Besedilo napisal p. Leopold Grčar.

Pripravila: NK

Fotografije