Novice
13. februar 2016
»Vsak dan za nov korak« K Mariji Pomagaj na Brezje so priromali alkoholiki in tisti, ki trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti.

Postni čas je čas spokornosti, čas želje po spreobrnjenju in poboljšanju. Tudi zato, so danes k sveti maši, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar, priromali alkoholiki in tisti, ki trpijo zaradi alkohola ter drugih zasvojenosti.

V uvodu v sveto mašo je rektor brezjanskega svetišča, dr. p. Robert Bahčič, dejal: »Danes smo prišli sem, da bi prosili Njo, naj nam pri svojem Sinu izprosi moči, milosti in blagoslova, da bi se v vsakdanjem življenju reševali naših spon, ki nas zavezujejo, da ne moremo živeti po Božji milosti in da bomo deležni vseh darov, pri tej sveti daritvi. Odprimo svoja srca, da bomo zares deležni vseh milosti, ki jih potrebujemo, da bi naše življenje postalo boljše.«

»Danes smo se zbrali v veliki prošnji in tudi zahvali, da Gospod vstopa v naša življenja.« so bile uvodne beseda škofa Šuštarja. Nato je škof ponovil besede današnjega evangelija: »Zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni. Nisem prišel klicat pokori pravičnih, ampak grešnike.« (Lk 5,27-32) ter nadaljeval: »Na tem srečanju, pri tej sveti maše za alkoholike, za vse, ki trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti, prihajamo spet k Mariji, po pomoč. Odzvali smo se temu vabilu, mi, ker smo potrebni ljubezni, mi, ki potrebujemo zdravja, potrebujemo odpuščanja grehov. In ko je človek zaznamovan s trpljenjem in stisko, kam naj se obrne. Ne se zapirati še bolj, ali se zapreti vase, ampak se zaglejmo v tistega, ki nam lahko pomaga, v Boga, usmiljenega Očeta, in v Marijo, našo nebeško Mati, ki nas pozna in čuti z nami. Nismo prišli na Brezje, bratje in sestre, ker smo tako dobri, pač pa ker potrebujemo ljubezen, potrebujemo Božje usmiljenje, potrebujemo Marijino priprošnjo, Marijino pomoč, tolažbo, varstvo in Marijino spremstvo. Prišli smo molit in prosit. Prišli smo se tudi zahvaljevat in slavit Gospoda, ker je že storil velike reči v vašem življenju in življenju mnogih družin, kjer je bila zasvojenost ali je še, pa kljub temu lahko odkrivajo Gospodovo bližino in Božjo pomoč.«

Romarje je nagovoril tudi Imre Jerebic, teolog in socialni delavec: »Danes smo se kljub slabemu vremenu podali na pot k Mariji Pomagaj in tako uresničujemo geslo »Vsak dan za nov korak«. Danes delamo velik korak tukaj pri Mariji, ki nas je povabila na to pot. Nekateri po njej hodijo kot abstinenti, drugi v želji, da bi se odpovedali alkoholu, tretji kot člani družine, ki jo je alkohol prizadel, četrti v podporo in v solidarnosti. Naredimo naslednji korak skupaj z molitvijo Oče naš in tako, da se ob molitvi primemo za roke.« Današnja somašnika pa sta bila tudi p. Avguštin Novak in župnik Avguštin Klobčar.

Po koncu svete maše je zbrane nagovorila Davorina Petrinja Pirnat, strokovni vodja programa Vrtnica. Program Vrtnica izvajajo v Zavodu Karitas Samarijan v Kopru in je namenjen socialni rehabilitaciji oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom. V programu, ki bo aprila praznoval deseto obletnico obstoja, je do sedaj vstopilo 127 uporabnikov, 33 je ozdravljenih. Svojo zgodbo zasvojenosti in rešitve iz nje je z nami delil Tomislav Pevec, nekdanji brezdomec in alkoholik, ki sedaj kot laični terapevt deluje v programu Vrtnica. Moč nastopiti in povedati svojo zgodbo, zgodbo nekdanjega alkoholika ali člana družine, ki jo je razjedal alkohol, so zbrali tudi Majda, Janez, Aleksander, Mitja in Samo.

Pripravila: NK

Pridiga ljubljanskega pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja.

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije