Novice
11. februar 2016
Zaupati usmiljenemu Jezusu kakor Marija: “Kar koli vam reče, storite” (Jn 2,5) je letošnje geslo Svetovnega dne bolnikov Na god Lurške Matere Božje praznujemo svetovni dan bolnikov.

Na današnji, 24. svetovni dan bolnikov so k Mariji Pomagaj na Brezje priromali številni bolniki in ostareli. Datum 11. februar je povezan s prvim prikazom Marije Brezmadežne takrat štirinajstletni Bernardki Soubirous v kamniti votlini v Lurdu. V uvodu v sveto mašo na god Lurške Matere Božje je spregovoril p. Leopold Grčar, ki se je zahvalil vsem romarjem in nadškofu Cviklu, ker so prišli na Brezje k Mariji Pomagaj, k Mariji, Zdravje bolnikov.

Današnjo sveto mašo je daroval mariborski nadškof mons. dr. Alojzij Cvikl. V svoji pridigi dejal: »Iti za Gospodom ne pomeni samo to, da grem po poti, ki me lahko vodi na kalvarijo. Slediti Gospodu pomeni, da čutim njegovo bližino, da čutim, da na tej poti življenja nisem sam. Slediti Gospodu ne pomeni le, da sledim njegovim stopinjam, ampak da on stopa z mano tako, da se moja pot združuje z njegovo. Gospod nam ni samo pokazal pot, ampak tudi sam hodi z nami po naši poti. Na poti čutimo, kako se Božje usmiljenje sklanja k nam. Še posebej to čutimo, ko se srečamo z boleznijo, ko okusimo njeno ostrino in bridkost. Bolezen, še posebej težka in neozdravljiva, človeka postavi v bivanjsko krizo. Takrat se v človeku začno postavljati vprašanja na katere ne najde odgovora. Prvi trenutek je upor, dostikrat jeza, in seveda vprašanje »zakaj ravno jaz«. Mnogi se v tej situaciji oddaljijo od Boga in vere, drugi pa ravno v bolezni najdejo pot k tesnejšemu prijateljstvu z Jezusom, ki hodi z nami, ki nosi naš križ. … Bolan človek ne potrebuje samo zdravil in terapije, potrebuje predvsem bližino, toplino nekoga, ki ga spremlja, potrebuje sočutje, razumevanje, tolažbo. Bolezen je tista, ki razodene naš pravi obraz. V bolezni se razodeva naša šibkost, naša vrlina in tudi naše bogastvo. … Vse kar smo in kar imamo je res Božji dar. Takšno razmišljanje nas vodi k Njemu od kogar prihaja največji dar in vsi darovi, to je k Stvarniku. Darovi ki smo jih prejeli od Boga nas hkrati zavezujejo, da spoštujemo zdravje in vsako življenje, tako svoje kot tuje, da varujemo največje darove, ki jih imamo in da se zanje znamo vedno zahvaljevati.«

Nadškof Cvikl je se v pridigi tudi zahvalil vsem, ki obiskujejo in strežejo bolne in trpeče, ki jim pomagajo na njihovi poti. Svojo pridigo je zaključil z besedami: »Naj sveto leto usmiljenja vsem nam pomaga, da bomo tudi mi postali vedno bolj usmiljeni. Tako bomo stopali v srce evangelija, saj ste bolni in trpeči priviligiranci Božjega usmiljenja. Marija Pomagaj, Mati usmiljenja, prosi za nas.«

Po nadškofovi pridigi so duhovniki vernikom podarili zakrament svetega maziljenja.

Pred obhajilom, je Miro Šlibar, bolniški župnik iz Ljubljane, pozval vse, da povabimo Marijo, da danes moli tu z nami ter vsemi, kjer koli že so, na bolniški postelji, v domovih in doma, da moli z nami kot nas je naučil Jezus. Pater Martin Gašparič pa je pozval vse zbrane v cerkvi, da si podelijo Božji mir.

Naj vas na vseh poteh spremlja Božji blagoslov in Marijina priprošnja.

Pripravila: NK

Pridiga mariborskega nadškofa mons. dr. Alojzija Cvikla.

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije