Novice
10. februar 2016
"Grešnika pokriti s pregrinjalom usmiljenja." S temi besedami se je papež Frančišek obrnil na misijonarje usmiljenja, ki jih je sinoči sprejel v avdienco, preden jih bo danes odposlal po svetu.

Na predvečer pepelnične srede so se misijonarji usmiljenja s papežem srečali na avdienci v Apostolski palači. Pred tem je potekalo romanje skozi sveta vrata.
Papež Frančišek je na avdienci najprej poudaril materinsko navzočnost Cerkve, ki skesanca sprejema in ga ljubi. Če le-ta tega ne izkusi zaradi togosti, je to velika škoda za vero samo, saj se ta človek ne počuti vključenega v Kristusovo telo. »Ko vstopamo v spovednico, se vedno spomnimo, da je Kristus, ki sprejema, Kristus, ki posluša, Kristus, ki odpušča, da je Kristus, ki podarja mir.« Kakršenkoli že je greh, je misijonar poklican spomniti se lastnega bivanja kot grešnik in se ponižno dati na razpolago kot »kanal Božjega usmiljenja«.

Izgubljene ovce se nazaj v stajo ne pripelje »s kijem sodbe«, ampak s svetostjo življenja. Ta je načelo prenove in reforme v Cerkvi. Svetost se hrani z ljubeznijo in zna nositi težo tistega, ki je slabotnejši: »Misijonar Usmiljenja grešnika nosi na svojih ramah in ga tolaži z močjo sočutja.« Tako je še zatrdil sveti oče in misijonarjem kot zgled priporočil sv. Leopolda in sv. Pija. »Kadar boste čutili težo grehov, ki so vam bili izpovedani, in omejenost lastne osebe ter vaših besed, zaupajte v moč usmiljenja, ki gre vsem naproti kakor ljubezen, ki ne pozna meja.« Je še dodal papež Frančišek.

Povzeto po Radio Vatikan.
Foto: p. Robert Bahčič

Fotografije