Novice
08. december 2016
"Vsa lepa si, moja ljuba, in madeža ni na tebi." Na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije je slovesno sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Na današnji Marijin praznik je bilo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah slovesno skozi ves dan. Veliko število romarjev iz vseh koncev Slovenije in sosednjih dežel, Avstrije, Hrvaške, Italije, se je udeležilo svetih maš. Slovesno večerno sveto mašo, ob zaključku praznika, pa je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.
V uvodu v sveto mašo je prisotne romarje in škofa Jamnika pozdravil rektor brezjanske bazilike dr. p. Robert Bahčič. Škofu se je zahvalil za prisotnost in dejstvo, da vedno znova rad prihaja k Mariji Pomagaj.
V pridigi je škof Jamnik spregovoril o pomenu današnjega praznika. O tem da si moramo Marijo vzeti za vzor in se ji izročati v varstvo, da bi znali tudi sami izpolnjevati Božjo voljo.
“V življenju se vedno znova srečujemo z raznimi problemi, vprašanje pa je, kako jih rešujemo. Poskušamo najti rešitev, ki nas izpopolnjuje. Iz naših življenjskih izkušenj se lahko marsičesa naučimo. Pred Gospoda prihajamo vsak s svojim vprašanjem, s svojimi problemi. A moramo se zgledovati po Mariji, po njenem izpolnjevanju Božje volje. Ne zanašajmo se samo na našo voljo, ampak pustimo prosto pot Svetemu duhu.”
“Marija je bila spočeta brez izvirnega greha,” je še nadaljeval škof Jamnik “mi pa smo bili pri krstu očiščeni izvirnega greha. A kasneje v življenju se srečujemo z marsičem. Hvala Bogu, da imamo spoved in ostale zakramente, da se tudi mi lahko očistimo. Vrata našega srca morajo vedno biti odprta za usmiljenje. Marija je bila brez greha zaradi njenega poslanstva roditi Božjega sina. Bog je Marijo izbral, ker je preko nje Božji sin vstopil v človeško zgodovino in prinesel novo upanje.
V življenju se ne smemo smilili sami sebi, pustimo, da Bog vstopi v naše življenje, da nas razsvetli.
Praznik Brezmadežne nas vabi, da preženemo slabe stvari, se trudimo in prosimo odpuščanja, da bomo podobni Mariji. Prosimo, da bi bila Marija Brezmadežna naša priprošnjica, da bi znali ceniti dar, ki ga prejemamo. Na svetem kraju smo, odidimo s tega kraja polni luči.” Je pridigo sklenil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Po zaključku svete maše sta škof Jamnik in p. Robert Bahčič pokadila oltar pri Mariji Pomagaj, saj na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije na Brezjah praznujemo obletnico posvetitve oltarja pri Mariji Pomagaj, ki ga je leta 1954 posvetil ljubljanski škof Anton Vovk.

Po slovesnostih je sledila predstavitev nove knjige “Naš nadškof Šuštar. Eden od očetov slovenske samostojnosti.” Knjigo je predstavil škof Jamnik, ki je bil dolga leta tajnik nadškofa Šuštarja. V prijetnem vzdušju je škof Jamnik predstavil vzroke za nastanek knjige, njeno vsebino in spregovoril o njegovih osebnih izkušnjah in doživetjih z nadškofom Šuštarjem.
Knjiga je zasnovana kot osebno pričevanje škofovega tajnika in sodelavca, sopotnika ob številnih pomembnih zgodovinskih trenutkih.
“Naj nam bo nadškof Šuštar spodbuda, da ne jamramo, ampak smo pozitivni in svetli ljudje! Bodimo hvaležni za dar življenja.” Je predstavitev zaključil škof Jamnik.
Knjigo je izdala založba Ognjišče, v prodaji je tudi v Romarskem uradu Brezje.

Pripravila: AEF

pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije