Novice
26. december 2016
Sveti Štefan, prvi mučenec Danes praznujemo praznik prvega mučenca, svetega Štefana. Leta 34 je bil obsojen na smrt s kamenjanjem. Umirajoč je molil za svoje preganjalce.

V dneh po Kristusovem rojstvu obhajamo tri praznike, ki predstavljajo tri tipe mučeništva; sveti Štefan si je mučeništva želel in ga tudi prestal (praznik 26.12.). Sveti Janez Evangelist je tudi želel umreti mučeniške smrti, podobno kot njegovi sobratje apostoli, toda tega ni doživel (27.12.). Nedolžni otroci, še majhni dojenčki, pa si mučeništva niso želeli, a so ga doživeli (28.12.). Vsi so bili “prve klice mučeništva”. Mučeništvo, ki ga je želel in doživel sveti Štefan, je bilo pokazatelj, kaj bo pomenilo živeti kot kristjan v prvih štirih stoletjih Cerkve. Razjarjeni zaradi Štefanovega dozdevnega bogokletja so ga Judje kamenjali zunaj mesta. Štefan pa je “uprl pogled proti nebu in videl Božjo slavo in Jezusa, ki je stal na Božji desnici.” (Apd 7,55)

Na praznik prvega mučenca je v baziliki Marije Pomagaj romarsko sveto mašo ob 10. uri daroval dr. p. Viktor Papež, ob somaševanju dr. p. Roberta Bahčiča. P. Viktor je v nagovoru romarjem spregovoril o pomenu mučeništva. Sveti Štefan je Jezusov nauk vzel resno in ga tudi izpričal, ko je dal življenje za bližnjega. Jezus je dejal: “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite se in radujte, zakaj vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali tudi preroke, ki so bili pred vami.” (Mt 5,11). Mučeniška smrt je seme novih kristjanov in najvišja oblika pričevanja za Kristusa.
Sveti Štefan je tudi v mučeniški smrti postal podoben Kristusu. Sveti Pavel je bil ob mučenju svetega Štefana prisoten še kot Savel, kasneje se je spreobrnil in postal eden od stebrov Cerkve. Mučeniških pričevanj ne manjka tudi danes, naš narod je v preteklosti izgubil številne, ker niso hoteli zapustiti vere. Tako se je dogodilo tudi z blaženim Lojzetom Grozdetom. Na novega leta 1943 so ga ubile partizanske sile, star je bil le 20 let. Leta 1992 se je pričel postopek za njegovo beatifikacijo, papež Benedikt XVI. je potrdil njegovo mučeništvo zaradi vere. Grozde je zgled in spodbuda za današnji čas, pokazal je na ideale, predvsem za mlade: čistost v mislih, besedah, poštenost, ljubezen do domovine.
Slovenci imamo zanimivo povezavo med obema največjima krščanskima praznikoma: sveta noč in velika noč. Pot v vstajenje od rojstva vodi preko kalvarije v odrešenje. Jezusova pot je šla skozi jaslice in kalvarijo, trpljenja do vstajenja.
Vera, ki se ne utrjuje v trpljenju se lahko hitro izjalovi. Vera, ki postane ideologija vodi v boj in terorizem. Vera se preizkuša in utrjuje v trpljenju in mučeništvu. Le seme, ki v zemlji odmre, obrodi nove sadove.
Danes praznujemo tudi dan samostojnosti, tudi Grozdetova ljubezen do domovine je bila velika. Zagovarjal jo je tudi s svojimi dejanji. Napredek domovine oblikujemo mi vsi, zato si moramo prizadevati za njeno rast in blagostanje, je pridigo zaključil p. Viktor Papež.

Pripravila: AEF

Fotografije