Novice
11. december 2016
Tretja adventna nedelja Tretja adventna nedelja je imenovana tudi nedelja veselja – "gaudete". Veselje nad tem, ker Gospod prihaja, da nas napolni z mirom in novimi močmi.

»Gaudete in Domino semper – Veselite se v Gospodu zmeraj« (Fil 4,4). S temi besedami apostola Pavla se začne sveta maša tretje nedelje v adventu, ki se zaradi tega imenuje “gaudete”, nedelja “veselite se”.
Osrednjo romarsko sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj Brezje je ob 10. uri daroval rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič. V pridigi je povzel vsebino Božje besede na današnjo tretjo adventno nedeljo, nedeljo veselja.

Vsakokrat, ko človek bere Božjo besedo ali jo posluša, začuti, da se Bog razodeva na poseben način, a nikoli tako, kako bi človek rad ali pričakoval. Prerok Izaija v prvem berilu pove: »Naj vriska puščava in goljava. Raduje naj se pustinja, naj poganja kakor narcisa.« (Iz 35,1) Vemo, da narcisa še nikoli ni zacvetela sredi puščave, a prerok Izaija je verjel, ko je opogumljal svoje ljudstvo, naj se zanesejo na Gospoda, ker je on tisti, ki lahko vrne veselje in novo moč.
Tam, kjer se Bog in človek združita, lahko zacvetijo tudi narcise. Kdo lahko oživi puščavo našega srca? Samo Gospod, če mu postimo, da vstopi vanj. Takrat se lahko dogodijo narcise. A za to je potrebno veliko potrpežljivosti. Tako, kakor nam pove apostol Jakob v drugem berilu: kot poljedelec čaka, da bi tisto, kar je sejal, tudi preneslo sadove. Za sadove potrpi, dokler ne prejme zgodnjega ali poznega dežja. Veliko krat je poljedelec boječ, kaj se bo zgodilo s tem, kar je posejal. Čakanje pa ni odvisno samo od nas, ampak tudi od Boga.
Moramo se zanesti na Boga, puščava bo zacvetela tam, kjer je Gospod. Kadar se povežemo z Gospodom, bomo deležni blagoslova in vesela. Velikokrat smo podobni Janezu Krstniku, Gospoda si prikazujemo v drugačni podobi, kot je. Hoteli bi, da bi po naših željah vstopal v naše življenje, a On ne bo nikoli vstopil v naše življenje na tak način, kot bi želeli mi. In to vstopanje je tudi za nas presenečenje. Gospod vstopi in osveži našo puščavo in nas opogumlja, na svoj način. Potrebno je pustiti, da vstopi v naše srce. Potrebujemo Gospoda, da vstopi v naše življenje, da zacveti naša puščava. Gospod prihaja, da bi puščavo našega življenja spremenil v rodovitno zemljo.
Prosimo tudi Devico Marijo, da bi naše srce bilo vedno odprto za Gospodova presenečenja. Kadar Gospod vstopi, upamo, da se bodo zgodile narcise. Kadar je Gospod tu, je lepo. Tretja nedelja nas spodbuja, da gledamo v Gospoda, ki prihaja, da bi nas razveselil, da bi nam dal novih moči, poguma in veselja. Zato z zaupanjem vstopimo na to pot. Pripravimo mu prostor. Naj nebeška Mati Marija spremlja naša prizadevanja za dobro v našem življenju. Amen. »

Pripravila: AEF

Fotografije