Novice
09. oktober 2016
Romanje dekanije Novo mesto Župnije Novega mesta vsako leto na drugo nedeljo v oktobru romajo na Brezje. Tudi letos so romarji iz Novega mesta napolnili brezjansko baziliko Marije Pomagaj.

Romanje so romarji župnij iz Novega mesta pričeli z molitveno uro ob 15. uri, nadaljevali pa s sveto mašo. Somaševanje je vodil p. Krizostom Komar iz frančiškanskega samostana Novo mesto, župnija sv. Lenart. V uvodu v sveto mašo je romarje pozdravil dr. p. Viktor Papež. Somaševali so tudi: p. Tomaž Hočevar, frančiškanski samostan Novo mesto, Silvester Fabijan, stolna župnija Novo mesto, Peter Leskovar, župnija Stranice Zreče, Igor Stepan, župnija Novo mesto Šmihel, Miro Virant, Novo mesto sv. Janez.

P. Viktor se je v homiliji navezal na Božjo besedo današnje nedelje. Spregovoril je o kreposti hvaležnosti; v današnjem evangeliju Jezus povezuje vero s hvaležnostjo. Hvaležnost odpira človeška srca in podpira Božjo roko. Hvaležnost lahko pokažemo v odnosu drug do drugega, vera pa nas nagiba, da hvaležnost pokažemo tudi do Boga. Marsikaj bi se se spremnlo v nas in v našem okolju, če bi bili bolj velikosdušni v hvali do sočloveka in Boga.
Papež je v Posinodalni apostolski spodbudi spregovoril o treh pomembnih besedah v družini, ki omogočajo spoštljivo življenje: prosim, oprosti in hvala. Papež nas tudi opozarja, da moramo biti velikodušni v njihovi uporabi.
Izraz hvaležnosti Bogu je evharistija, je nadaljeval p. Viktor. Z mašo se Bogu zahvaljujemo za odrešenje, usmiljenje in odpuščanje. Bog nam je blizu, je pozoren do nas, do naše grešnosti, gobavosti, od katere nas želi ozdraviti.
K Mariji romarji prihajajo predvsem zaradi hvaležnosti za milosti, ki jih po njej prejemamo. Prisrčni izrazi hvaležnosti se nahajajo v različnih jezikih v romarskih knjigah, številnih podobah … za vsako podobo, sliko se skriva neka človeška usoda, bolečina, skrb, pa tudi zahvala.
Do teh zhvala in prošenj moramo imeti spoštovanje. Marija, pomagaj in vodi nas ti, da bogu in tebi bomo zvesti … poje pesem, ki je naša brezjanska himna.
Marija Pomagaj je tako naša, tako slovenska, da se Slovenci istovetimo z njeno milostno podobo, ki združuje vse Slovence. Kjerkoli živijo Slovenci, povsod naletimo na podobo Marije Pomagaj. Povsod je spremljala Slovence kamorkoli so šli.
Kdor ostane zvest Mariji, ostane zvest Kristusu, je pridigo zaključil p. Viktor in vsem romarjem zaželel, da jih v življenju spremlja prijazni Marijin pogled.

Pripravila: AEF

Fotografije