Novice
07. oktober 2016
Obhajali smo praznik Rožnovenske Matere Božje Na praznik Rožnovenske Matere Božje je bilo v baziliki Marije Pomagaj še posebej slovesno; z molitvijo rožnega venca, sveto mašo in blagoslovom relikvij Janeza Pavla II.

Oktober je posvečen nebeški Materi Mariji, ki jo v prvem jesenskem mesecu slavimo in častimo z molitvijo rožnega venca. 7. oktobra pa obhajamo tudi praznik Rožnovenske Matere Božje.

Že v popoldanskem času je k Mariji Pomagaj na Brezje priromalo veliko romarjev. Dva izmed njih, Andrej in Aleš iz Kranja, sta na današnji praznik na Brezje pritekla s prošnjo za zdravje sodelavke.

Na praznik Rožnovenske Matere Božje se je ob 18. uri v brezjanski baziliki Marije Pomagaj začela molitev rožnega venca, svetlega in veselega dela rožnega venca. Prvi del rožnega venca so verniki posvetili upokojenemu mariborskemu nadškofu msgr. dr. Francu Krambergerju, ki danes praznuje rojstni dan, drugi del pa so molivci posvetili sv. Janezu Pavlu II. in evangelizaciji.

Sveto mašo ob 19. uri je daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. mag. Alojz Uran, somaševala sta msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik Radia Ognjišče ter dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike.
Nadškof Uran se je v uvodu v sveto mašo spomnil na zgodovino molitve rožnega venca, ki sega več kot 700 let nazaj in na vse izprošene milosti ob tej molitvi.

»Nocoj je res poseben praznik, dan molitve, dan rožnega venca, ko tukaj pred Marijo Pomagaj molimo vse štiri dele rožnega venca, ki so povezani z odrešenjskim načrtom in so vsi usmerjeni v skrivnost, ki jo sedaj tu obhajamo, v sveto evharistijo. Prva dva dela rožnega venca sta kot priprava na uresničenje odrešenjskega načrta, ki ga Bog uresničuje v Jezusu Kristusu in izpolnjuje v svetem duhu. Vseskozi pa se te skrivnosti prepletajo z mislijo na Marijo. Marijo, ki je drugače kot prva Eva odgovorila na Božji načrt s preprostimi besedami »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se tvoja volja.«. Vsaka skrivnost rožnega venca tudi nam razsvetljuje naše življenje, našo pot in predvsem poglablja našo vero.« je dejal nadškof v uvodu v svojo homilijo ter nadaljeval: »Nocoj nam je še posebej blizu svetli del rožnega venca. Počastili in blagoslovili bomo svete relikvije papeža Janeza Pavla II., ki so od danes naprej shranjene tu v svetišču in bodo vedno dostopne, da jih bomo lahko častili.«

Po homiliji je sledil posebej svečan del svete maše. Nadškof Uran je blagoslovil relikviarij svetega papeža Janeza Pavla II. V njem sta shranjena papeževa kri in rožni venec, ki ga je papež podaril Mariji Pomagaj ob obisku pred 20 leti. Relikvije smo dobili po posredovanju apostolskega nuncija v Sloveniji, msgr. dr. Juliusza Janusza, daroval pa jih je papežev osebni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz.

Po koncu svete maše je sledila molitev še žalostnega in častitljivega dela rožnega venca. Vernikom v cerkvi, frančiškanom in sodelavcem Radia Ognjišče so se pri molitvi rožnega venca in pri sveti maši lahko pridružilu tudi poslušalci Radia Ognjišče.

Pripravila: Nina Klisarič

pridiga upokojenega nadškofa msgr. Alojza Urana

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije