Novice
27. oktober 2016
Duh Assisija, 1986 - 2016 Na današnji dan, pred 30. leti, je papež Janez Pavel II. v Assisiju zbral predstavnike številnih veroizpovedi, da bi skupaj molili za mir. Nocoj je bilo slovesno tudi v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah.

27. oktobra 1986 je sveti papež Janez Pavel II. v Assisiju zbral skoraj vse predstavnike religij, da bi v mestu velikega svetnika skupaj molili za mir. Geslo, izbrano za dogodek leta 1986, je bilo “biti skupaj za molitev in ne “moliti skupaj”. Janez Pavel II. je takrat zapisal:
“Assisi sem izbral za kraj našega skupnega molitvenega srečanja zaradi posebnega pomena svetega moža Frančiška, ki ga tukaj vsi častijo kot simbol miru, sprave in bratstva …”

Slovesno je bilo nocoj tudi v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, kjer smo z molitveno uro za mir ter slovesno sveto mašo obeležili 30. obletnico gibanja “Duh Assisija”. Slovesno sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ob somaševanju rektorja brezjanskega svetišča, dr. p. Roberta Bahčiča ter dr. p. Leopolda Grčarja in dr. p. Viktorja Papeža.
V uvodu v sveto mašo je navzoče pozdravil p. Robert Bahčič in opozoril na dejstvo, da v frančiškovih redovih vsa tri desetletja nadaljujejo izročilo papeža Janeza Pavla II. in vsakega 27. v mesecu molijo za mir. Za molitev za mir si je srčno prizadeval tudi pokojni ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar, zato se je p. Robert škofu Antonu Jamniku, tajniku nadškofa Šuštarja, še prav posebej zahvalil za prisotnost.
Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik je v nagovoru spregovoril o velikem pomenu današnjega praznovanja. “Mir je sad molitve in vere. Brez ljubezni in vere ne moremo moliti. Papež Janez Pavel II. je leta 1986 naredil revolucionaren korak, zgodovinski dogodek. Skupna molitev za mir je bila velika poteza, veliko dejanje, mir, ki združuje vse veroizpovedi.
Tudi sedanji papež Frančišek je vse, celoten svet, povabil, da molijo za mir. Vsakdo je odgovoren za mir na svetu, vsakdo na svoj način. Pomembne so vse molitve, molitve vsakega posameznika, v vseh občestvih.”
Osnova za mir je prav gotovo poznavanje in spoštovanje drug drugega, tako tudi med verstvi, je še nadaljeval škof Jamnik. Kljub temu nekateri vero izrabljajo za uresničevanje svojih lastnih zlih namenov. Papež Benedikt XVI. je še kot kardinal Ratzinger izjavil, da je za vsa verstva značilno, da se trudimo za mir in skupno dobro.
Že sveti Frančišek je z obiskom sultana v moči vere in zaupanja naredil velik korak k miru.
Tako si moramo tudi mi prizadevati za mir, ki nam ga podarja ljubi Bog. Za mir moramo moliti in prositi. Truditi se za dialog namesto orožja; mogočna je moč molitve, dialog namesto orožja, moč Božje besede nad nasiljem.
Truditi se moramo za resnico in ljubezen ter pravičnost. 30. obletnica asiškega dogodka, ki je bil revolucionaren, nas k temu še prav posebej spodbuja. Ne smemo biti pasivni. Za mir se je trudil tudi nadškof Šuštar, predvsem v času vojne za Slovenijo. Izročimo slovensko ljudstvo Mariji Pomagaj na Brezjah v varstvo in veliko molimo, je nagovor zaključil ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik.

Pripravila: AEF

nagovor ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije