Novice
23. oktober 2016
Misijonska nedelja "Naj se veseli srce tistih, ki iščejo Gospoda. Iščite Gospoda in njegovo mogočnost, vedno iščite njegovo obličje." (Ps 105, 3b-4)

Danes praznujemo misijonsko nedeljo. »Samo, če smo ‘usmiljeni kakor Oče’, smo misijonarji.« je geslo misijonske nedelje, ki naj nas letos, ko obhajamo 90-letnico praznovanja Misijonske nedelje, vodi k poglobljeni povezanosti z misijoni po vsem svetu. Skupno praznovanje je letos v Celju pri Svetem Jožefu.
Slovesno je bilo tudi na Brezjah, k romarski sveti maši ob deseti uri v baziliki Mariji Pomagaj je prišlo veliko število romarjev. Sveto mašo je daroval rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.
Evangelij današnje nedelje nam preko prilike o farizeju in cestninarju spregovori o molitvi in našem odnosu do nje. Jezus nas opozarja, da ni vse molitev, kar je videti kot molitev.
Farizej se je postavil in pri sebi molil tako, da je našteval svoje zasluge. Pogled je imel obrnjen navzgor, kakor je bilo običajno za judovsko molitev, vendar ob tem ni srečal Boga. Nahranil je le svojo ošabnost.
Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel dvigniti proti nebu … in vendar je ta srečal Boga, kajti prav takrat, ko je zrl v svoje ranjeno srce, je gledal Boga.
Pomembno je, kam imamo usmerjen pogled. Cestninar štarta iz odnosa jaz-Bog, zato pristopi ponižno. Dobro se namreč zaveda, kdo je on in kdo je Bog. Zaveda se svoje majhnosti, grešnosti in nepolnosti, zaveda pa se tudi veličine Boga, ki se kaže v Njegovem velikem usmiljenju. Zato je lahko ljubljeni grešnik, ki bo, ko bo opravičen odšel iz cerkve, tudi sam v drugih videl podobne ljubljene grešnike. Farizej pa na drugi strani štarta iz odnosa primerjanja, iz odnosa jaz-drugi, kjer je drugi lahko veliko boljši od tebe v primeru samozaničevanja ali pa veliko slabši od tebe v primeru, ko je lasten strah prekrit z obrambami in oklepi ošabnosti.
(povzeto po hozana.si)

Gospod Bog, sprejmi darove, ki ti jih prinašamo, da bo naše sveto opravilo resnično tebi v čast.

Pripravila: AEF

Fotografije