Novice
02. oktober 2016
»Bodimo živi kamni Cerkve.« Danes, ko obhajamo rožnovensko in Frančiškovo nedeljo, je slovesno sveto mašo v brezjanski baziliki Marije Pomagaj daroval p. Marjan Čuden.

Oktober je mesec rožnega venca, ko iz jesenskih rož Nebeški Materi na čast pletemo vence in jo počastimo z molitvijo rožnega venca. Današnja nedelja je tudi nedelja sv. Frančiška Asiškega, ustanovitelja reda manjših bratov, ki bo godoval 4. oktobra.

»Na rožnovensko nedeljo je bila pred 116 leti posvečena brezjanska cerkev, pred 28 leti pa je bila razglašena za baziliko. Današnja nedelja je Frančiškova nedelja in tudi nedelja rožnovenskih pobožnosti. Prav je, da smo pri Mariji Pomagaj, da jo prosimo milosti, moči in blagoslova.« Je v uvodu v sveto mašo dejal dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanskega svetišča.

Današnjo sveto mašo ob 10. uri je ob somaševanju p. Roberta daroval p. Marjan Čuden, frančiškanski provincialni minister.
V uvodu v homilijo je p. Marjan izpostavil pomen današnjega praznika za brezjansko cerkev: »Za brezjansko svetišče je današnji praznik zelo pomemben. Pred 116. leti je bila ta cerkev posvečena. … S posvetitvijo je bila izročena romarjem, bogoslužju. Z vsakim obiskom romarjev, tudi z vašim današnjim, postaja vedno bolj sveta, raste v svetosti. V svetosti vaše ponižnosti, ko prihajate pred Marijo, ranjeni in s prošnjo. Ko zaupate Materi, da vas bo na vašem križevem potu, v vaši tegobi slišala in vas potolažila. Ta cerkev raste v svetosti, ker Marija vse nas sprejema kot dobra Mati in nikogar ne odpusti, da ga ne bi objela.«
P. Marjan je zbrane romarje tudi pozval k sodelovanju v Cerkvi, k širjenju dobrih del in misli: »Živi kamni ste, je dejal apostol Pavel. … Biti živ kamen Cerkve, pomeni, da smo vsi zbrani okrog Očeta Boga, okrog Matere Marije. … Bodite živi kamni, za družino, za občestvo, ki vas vabi v svetišče, v Cerkev. In dajte del sebe, del svoje svetosti, dajte svojo vero, dajte svoje lepe strani osebnosti, ki jo imate, da bo ta cerkev rasla in blestela kot Kristusova nevesta.
»Danes je tudi Frančiškova nedelja. … Sveti Frančišek je red manjših bratov posvetil Mariji, da njegovi bratje pod Marijinim plaščem doživljajo toplino in varstvo, ki jo je on dajal. In takemu varstvu in toplini Nebeške Matere izročam tudi vas, v tej cerkvi na Brezjah. Veliko je vzpodbud, zelo bogata vsebina današnje nedelje. In vam želim, ker vem, da ste Marijini častilci, da bi jo imeli radi še bolj, da bi jo častili še bolj.« je ob koncu homilije dejal p. Marjan ter dodal: »Če želimo biti podobni Božjemu sinu, Kristusu, potem častimo, slavimo, imejmo radi, njegovo in našo Mater Marijo.«

Rožnovenska nedelja je tudi krajevni praznik, zato smo se pri današnji sveti maši spomnili tudi vseh živih in pokojnih krajanov Brezij, Noš, Črnivca in Dobrega Polja.

Pripravila: Nina Klisarič

pridiga provinciala, p. Marjana Čudna

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije