Novice
19. oktober 2016
Trg in zunanji oltar ob baziliki v arhitekturnem vodiču V okviru mednarodnega projekta "Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje" je izšel arhitekturni vodič, ki predstavlja stvaritve arhitektk po Evropi. Med njimi sta tudi trg in zunanji oltar brezjanske bazilike.

Interdisciplinarni projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija iz programa Creative Europe, Culture sub-programme pri Evropski uniji, obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice. Namen projekta je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na zgoraj omenjenih področjih.

Arhitekturni vodič predstavlja izbrane projekte žensk na področju arhitekture in oblikovanja 20. in 21. stoletja. Obsega predstavitve dosežkov žensk v štirih evropskih mestih in dveh deželah: Barcelona, Lizbona, Pariz, Torino, Nizozemska in Slovenija. Vsak od teh je predstavljen z uvodnikom in tremi potmi, na koncu pa za vsako deželo sledi krajši zapis o eni od pionirk na področju arhitekture in oblikovanja. V vodiču je predstavljenih 125 objektov, poleg bogatih ilustracij pa nudi tudi osnovne informacije o dostopnosti izbrane lokacije.

V vodiču sta predstavljena tudi trg in zunanji oltar ob baziliki Marije Pomagaj, avtoric Maruša Zorec in Martina Tepina, Studio Arrea. Celotni arhitekturni vodič si lahko ogledate v priponki.

Pripravila: AEF

Fotografije